Crna hronikaSvijet

(VIDEO) PORTUGAL: U šumskim požarima smrtno stradalo 62 ljudi!U šumskim požarima u centralnom dijelu Portugala poginulo je najmanje 62 ljudi, među kojima je četvoro djece. Veliki broj je stradao u automobilima koje je vatra zarobila na putu, saopštili su portugalski zvaničnici. U zemlji je proglašena trodnevna žalost.

Više desetina ljudi je povrijeđeno, uključujući četiri vatrogasca i jednog maloljetnika koji je zadobio teške povrede, izjavio je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Žorž Gomes za televiziju RTP.

Možda će Vas zanimati i:

Televizija je prikazala snimke nekoliko osoba koje pokušavaju da pobjegnu od gustog dima koji je u velikoj mjeri smanjio vidljivost.

Premijer Antonio Košta je rekao da su ti požari “najveća tragedija koja je zadesila Portugal u posljednjih nekoliko godina”.

https://www.youtube.com/watch?v=lwtZlAWEvsM

Oko 700 vatrogasaca i dalje se bori sa vatrom koja od juče plamti.  Širom Portugala tokom noći je prijavljeno oko 60 šumskih požara, a u gašenju učestvuje blizu 1.700 vatrogasaca.

Vjeruje se da je požar u oblasti Pedrogao Grandi izazvao udar groma, pošto su istražitelji našli drvo koje je pogođeno u “grmljavini bez kiše”, prenijeli su portugalski mediji, pozivajući se na policijske izvore.

Vlasti su prethodno navele da je temperatura koja je proteklih dana dostizala 40 stepeni doprinijela izbijanju požara oko 150 kilometara sjeveroistočno od Lisabona.

Brisel šalje pomoć

Evropska unija (EU) aktivirala je mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla Portugalu. Španija je saopštila da je već poslala nekoliko vatrogasnih letjelica kako bi pomogla susjednoj zemlji.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanidis uputio je Portugalu telegram saučešća povodom stradanja ljudi, navodeći da je “EU u potpunosti spremna da pomogne”.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button