BiHVijestiZanimljivosti i zabava

Historijsko kulturno nasljeđe: BiH prva po broju stećaka u svijetu













“Stećci u 21. stoljeću – nove spoznaje i mogućnosti interpretacije” naziv je simpozija održanog u Mostaru tijekom kojeg je istaknuto da je ranije bilo preko 100.000 stećaka, ali su neki uništeni te ih trenutno ima oko 70.000 od kojih je najveći dio u Bosni i Hercegovini.

Na simpoziju, u organizaciji Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uvodno predavanje održao je pročelnik Studija povijesti umjetnosti Damir Zorić na temu “Perspektive novih pogleda i tumačenja stećaka”.

“Stećci su prije nekoliko godina dobili svoju međunarodnu zaštitu najvišeg mogućeg ranga i to im na neki način najviše jamči budućnost”, kazao je Zorić.

Smatra kako stećke kao jedinstvenu pojavu srednjovjekovnog nasljeđa ovih područja treba sagledavati kao cjelinu, jer to i jesu.

“U Hercegovini je poželjno razgovarati o stećcima, ona je zemlja stećaka. Ovdje su jedne od najvećih, najljepših nekropola uopće i mislim da je Mostar dobro mjesto da se ljudi ovdje okupljaju i razmjenjuju svoja iskustva”, objasnio je Zorić.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Marko Odak istaknuo kako je poslanje fakulteta da bude predvodnik u izgradnji društva znanja, ali i da brine o očuvanju i promicanju povijesnoga i kulturnog nasljeđa društvene zajednice kojoj pripada.

“Stoga nam je ova tema koja brine o povijesnom i kulturnom nasljeđu kao i Studij povijesti umjetnosti od velikog značaja. Bit će nam jako drago ako radove s današnjeg simpozija pošaljete za naše znanstvene časopise kao i radove koji budu inicirani ovim simpozijem”, rekao je Odak.

Simpoziju su prisustvovali gosti iz Republike Hrvatske, Srbije, Crna Gore i Bosne i Hercegovine, priopćio je Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Radiosarajevo.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button