BiH

DODIKOVA OVISNOST O RUSKIM PARTNERIMA: Koalicija polako odumire, niko nikome ništa ne vjerujeNovi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

Anksioznost je prevlađujuće stanje duha na političkoj sceni: Režim permanentno slabi, bez ikakvih izgleda da zaustavi taj proces, a nejaka, podijeljena, neambiciozna, bezidejna i nekvalitetna opozicija, ni ne pokušava da zaustavi erodirajuće sile što je razaraju.

Još manje pokušava smijeniti Režim

1.

Dugoočekivani sastanak Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića, nakon raspada Koalicije na glasanju o prodaji “Ljubije”, nije donio ništa; Posebno ne pomirenje partnera, uprkos njihovim izjavama da je sve u najboljem redu.

Niko nikom ništa ne vjeruje, to je osnovni moto na kojem Koalicija nastavlja da odumire.

2.

Ništa u toj Koaliciji nije kako treba, malo šta funkcioniše, a stvari će se dodatno pogoršavati, jer nepovjerenje je svakim danom sve veće.

Izbjegavanje novinarskih pitanja, nakon ovještalih, bezličnih, ispraznih izjava, svjedočanstvo je da mira među partnerima nema. Ni primirja.

3.

Dodik je rekao da je “Ljubija završena stvar”, iako svi odlično znaju da nije, jer to pitanje ne zavisi od njega, već “Ruskih partnera”; Đokić je, prilično nervozno, ispalio par demagoških rečenica, bez ikakvog sadržaja; Istovjetno je nastupio i Pavić i uz to pobjegao od pitanja da li je još uvijek za to da Đokić podnese ostavku…

Kada se izjave prosiju, ostaje da su na sastanku jedni drugima u lice sasipali sve redom – od Ljubije, preko nepoštivanja kadrovskih podjela, pa sve do kandidatura za predstojeće izbore. I zahtjeva Pavića za jednom od predsjedničkih nominacija.

5.

Pokazalo se da je Pavić prejako nagazio koaliciju “Ljubijom”, zahtjevom za smjenu Đokića i, još uvijek, zvanično nenajavljenom kandidaturom za predsjednika RS; Režim ne može da se oporavi od tih udaraca.

6.

Koalicija će nastaviti da vegetira, jer, praktično, u ovom trenutku niko od njih nema kud: Dodik bi, zajedno sa Đokićem, najrađe izbacio DNS iz vlasti, ali još uvijek nije obezbijedio novu većinu; DNS-u je prerano za istupanje iz vlasti, zbog namjera da do maksimuma iskoristiti institucije kojima vlada, kako bi kapilarno razvili stranačku infrastrukturu po cijeloj RS. Na čemu intenzivno rade.

7.

DNS ima dodatni interes ostanka (do daljnjeg) u koaliciji – kako bi natjerali Dodika da podrži Pavićevu nominaciju za predsjednika RS. Ako to ne učini, potražiće podršku na drugoj strani, koja im u ovom trenutku još uvijek nije atraktivna zbog svoje poroznosti i brojnih nejasnoća koje dominiraju u opozicionim redovima.

Izborni dogovor u skladu sa kapacitetom stranaka, koji je Dodik samo ovlaš “provukao”, potvrda je rečenog; Najavom da će se razgovarati o zajedničkom nastupu na izborima, Dodik nije uspio prikriti nesigurnost da će dogovora i biti.

9.

Pavićeva predsjednička nominacija je najsnažniji dio DNS-ovog “ucjenjivačkog kapaciteta”.

Njemu se ne žuri, a Dodik, sa ovako koncipiranom vlasti, samo će nastaviti slabiti. Što i jeste Pavićev cilj.

10.

Rekonstrukciju Vlade RS nisu pominjali, ali ona je neminovnost i jasno je to sve trojici. Aktuelna Vlada RS je pala na “Ljubiji” i više je nije moguće držati ni na aparatima.

Uočljiva anksioznost Željke Cvijanović, koja se nalazila u dubini kadra, svjedoči da je izvršna vlast doživjela teške udarce na sastanku.

11.

Anksioznost je prevlađujuće stanje duha na političkoj sceni: Režim permanentno slabi, bez ikakvih izgleda da zaustavi taj proces, a nejaka, podijeljena, neambiciozna, bezidejna i nekvalitetna opozicija, ni ne pokušava da zaustavi erodirajuće sile što je razaraju.

Još manje pokušava smijeniti Režim.

Nova raspodjela moći unutar vladajuće Koalicije i unutar stranaka koje je čine, zasad su jedini put za nestanak Režima, jer impliciraju i preraspodjelu interesa i stvaranje novih Koalicija.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button