Zanimljivosti i zabava

Oborila vlastiti rekord: Žena sedmi put osvojila Everest (FOTO)










Uposlenica prodavnice robe široke potrošnje Lhakpa Sherpa iz Sjedinjenih Američkih Država je osvojila Mount Everest po sedmi put, oborivši vlastiti rekord najuspješnije svjetske penjačice na najviši vrh svijeta.

Sherpa je bila dio 18-člane ekspedicije koja je u petak ujutro osvojila vrh sa sjeverne strane, potvrdio je Rajeeb Shrestha iz agencije “7 Summits Advanture”, smještene u Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, javlja Anadolu Agency (AA).

Alpinistica se popela na Everest šest puta između 2000. i 2006. godine prije nego što je odselila u SAD.Sherpa (42) je rođena u Nepalu i profesionalno se bavila alpinizmom kao većina njenih sunarodnjaka. Njen brat Mingma Gelu je bio na Everestu osam puta, a sestra Ming Kipa je svojevremeno bila najmlađa djevojka koja se popela na Everest.

Dvojica Sherpi su se penjala na Everest 21 put, što je svjetski rekord.

Pogodno vrijeme prošle sedmice je omogućilo uspon na vrh visok 8.850 metara stotinama avanturista. Više od 330 penjača je osvojilo vrh iz Nepala od 11. maja. Još nekoliko ih je uspjelo isto preko sjeverne, tibetanske strane.

Broj uspješnih uspona je ohrabrujući za alpinističku zajednicu nakon dvije katastrofalne sezone. Prošlogodišnji zemljotres u Nepalu je uzrokovao lavinu koja je ubila 19 osoba u baznom kampu, a godinu ranije u lavini iznad baznog kampa je poginulo 16 Sherpi.



Back to top button