LifestyleTuzla

Tribina na Medicinskom fakultetu u Tuzli: “Shizofrenija je jedna od najstigmatiziranijih bolesti!”
24. maj se obilježava kao međunarodni Dan svjesnosti o shizofreniji.

Tim povodom za Kameleon  je govorio Ismir Kukić, član organizacionog tima koji je oformilo Udruženje studenata “Medicus” u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje „Tuzla“ i Udruženje za pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“.

Tim povodom se danas u 17 sati organizuje javna tribina „Svijet kroz moje oči“ na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

„Ovo je jedna od najtežih i najstigmatiziranijih duševnih bolesti. Danas organizujemo tribinu na kojoj će predavači biti psihijatri sa Klinike za psihijatriju,  iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla, te članovi Udruženja za pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“. Ovo je idealna prilika da se informišemo o ovoj bolesti od strane eminentnih stručnjaka“, rekao je Ismir Kukić, član organizacionog odbora.

„Istraživanja pokazuju da su neznanje i nedovoljna informiranost razlozi postojanja stigme i predrasuda prema toj bolesti. Shizofrenija je jedna ozbiljna dijagnoza i potrebno je da prođe 6 mjeseci od pojave simptoma do uspostavljanja konačne dijagnoze. Simptomi ove bolesti su: gubitak realiteta, halucinacije, iluzija, poremećaj govora i ponašanja, otupjelost i mnogi drugi simptomi“, izjavio je na kraju.

Pozivamo vas da danas prisustvujete navedenoj tribini.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button