BiH

NAKON PROPASTI BH AIRLINESA: BiH bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju
Nakon propasti državne kompanije BH Airlines, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju, ali je osnovni preduslov da se za to nađe partner koji je spreman investirati u nabavku aviona.

Naime, na Sarajevo Business Forumu, koji se održava 22. i 23. maja u glavnom gradu BiH, i koji je najznačajniji poslovni događaj u regionu, jedan od projekata koji se nude investitorima i o kojima će se pričati je upravo osnivanje bh. aviokompanije, piše BiznisInfo.

Riječ je, zapravo, o privatnoj kompaniji Bosnia Airlines koja već odranije postoji, ali nema svoj avion. Kompanija traži strateškog partnera koji će uložiti novac u nabavku aviona kako bi naša zemlja dobila domaću aviokompaniju kakve imaju i sve ostale evropske zemlje.

Ovaj projekta nalazi na listi investicija SBF-a koje se nude ulagačima. Kompanija Bosnia Airlines osnovana je još 2001. godine i dobila je sve neophodne dozvole i investirala je u kupovinu aviona. No, avion joj nikada nije isporučen zbog čega je pokrenut i sudski spor.

Kompanija sada traži partnera koji će osigurati novac za kupovinu aviona kako bi se počelo sa letovima.

U prijedlogu investitorima, navodi se da kompanija ima kapacitet da u veoma kratkom vremenu osigura sve potrebne dozvole za početak letova, da je riječ o 100 posto domaćoj firmi te da je već dva puta licencirana po međunarodnim standardima.

Kao prednost navodi se činjenica da u BiH trenutno ne postoji domaća aviokompanija koja bi predstavljala konkurenciju, što znači da niko ne bi mogao ugroziti njenu lidersku poziciju.

U prijedlogu se također navodi se od investitora očekuje da nabavi avion, te da je očekivana investicija 100 miliona eura. No, dodaje se da investiranje može biti postepeno, odnosno najmanje 2 miliona eura.

Zanimljivo je da će jedan od učesnika SBF-a biti i direktor jedne od najvećih aviokompanija na svijetu Emirates Airlinea, šeik Ahmet Maktoum, što znači da će ovo biti sjajna prilika da se s njim razgovara o potencijalnoj saradnji.

Izvor: biznisinfo.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button