FOTO- U Tuzli najavljen drugi „Naučno-istraživački kamp za mlade – NIK II“

- in BiH, Nauka

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u petak 19. maja 2017. godine održana je press konferencija na kojoj je najavljen drugi „Naučno-istraživački kamp za mlade – NIK II“ koji će se održati u hotelu „Hajdučke vode“ Teslić od 21. do 25. maja. 2017. godine.

Projekt organizuje konzorcijum organizacija i ustanova koje čine: „Zelene staze – Green Tour“ Tuzla, „Topeer“ Doboj, NVO „EKO-Leonardo“ Priboj, „Sara“ Srebrenica, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Tuzla, Filozofski fakultet Tuzla, Prirodno-matematički fakultet Tuzla, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Kallos Tuzla, Umjetnička grupa „Lucido“, Polaris, Frama Tuzla, Vijeće mladih Teslić, Vijeće mladih „Bremen“ Lukavac, Amca Tuzlanska ured Brčko i Univerzitetsko-sportsko društvo Tuzla“.

Kamp će okupiti oko 60 studenata i naprednih učenika iz Bosne i Hercegovine, koji će biti podijeljeni u pet timova različitih naučnih disciplina i provoditi petodnevno naučno istraživanje na različite teme iz tehničkih, društvenih, prirodnih i sportskih nauka. Mladi će biti podijeljeni ovisno o vrsti studija ili interesu za istraživanje u mješovitim timovima, a radit će pod mentorstvom univerzitetskih profesora. Kao rezultat istraživanja i ove godine bit će napisani i objavljeni radovi u publikaciji NIK II.

U okviru Kampa predviđen je i niz zajedničkih aktivnosti za sve učesnike, kao što su društvene radionice, edukativni časovi, zajedničke analize, te niz sportsko-rekreacionih sadržaja, kao što su brdski biciklizam, odbojka, košarka, fudbal i slično.

Kamp se u cjelini finansira u okviru programa podrške Ambasade SAD u Sarajevu sadržajima i aktivnostima koji promovišu međuetničku saradnju mladih u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost Projekta je oko 28.000 američkih dolara, a što potvrđuje ozbiljnost namjere i respektabilne resurse koji stoje na raspolaganju organizatorima. Svi troškovi transporta, boravka, istraživanja i publikovanja su pokriveni, tako da je jedina obaveza mladih da se dosljedno pridržavaju programa koji je već objavljen i da razvijaju svoju sklonost ka nauci i istraživanjima, kroz druženje, njegujući mir, toleranciju, razumijevanje, zajedništvo, prijateljstvo i saradnju.