Zanimljivosti i zabava

Arheolog već 14 godina istražuje kuću u kojoj je možda živio Isus Krist













Ne postoji nikakav historijski dokaz gdje se tačno nalazi kuća u kojoj je živio Isus Krist u izraelskom gradu Nazarethu, ali profesor arheologije i historije na Univerzitetu Reading Ken Dark vjeruje da bi to mogla biti kuća koju on proučava već 14 godina.

Ova kuća ili ono što je od nje ostalo nalazi se ispod samostana sestara iz Nazaretha u centru grada, odnosno u blizini poznate crkve Blagovijesti, mjesta gdje je, prema vjerovanju brojnih kršćana, anđeo Gabriel obavijestio Mariju da će dobiti dijete.

Građevina u kojoj je navodno živio Isus datira iz prvog stoljeća nove ere i, kako kaže profesor Ken Dark, čini se kao “tipična porodična kuća iz tog vremena”.

“U kući nema ničeg neobičnog. Nije siromašna, ali nema ni traga velikog bogatstva. Sasvim je obična. Ako je ovo Isusovo okruženje iz djetinjstva, nema razloga vjerovati da je odrastao u bilo čemu osim u vrlo tipičnoj galilejskoj seoskoj kući svog vremena”, rekao je Dark za CBS.

Dark ističe kvalitet gradnje kuće. Kako kaže, ko god da je sagradio kuću, dobro je poznavao obradu kamena, i to u skladu s onim znanjem koje se očekivalo od tektona, što je drevna grčka riječ za majstora ili vodećeg arhitektu.

U kući nigdje nema natpisa koji kaže “ovdje je živio Isus”, ali nalazila se ispod vizantijske crkve od petog do sedmog stoljeća. Profesor smatra da je to gotovo sigurno ona crkva koju je hodočasnik opisao 380-ih godina, poznata kao Crkva ishrane ili odgoja Krista, a ime joj proizilazi iz ideje da je sagrađena nad kriptom u kojoj se nalazio dom mladog proroka.

Crkva je bila ogromna, lijepo ukrašena, a vjerovatno se smatrala i vizantijskom katedralom u Nazarethu. Njena veličina ukazuje na to, smatra Dark, da se ovo mjesto smatralo zaista važnim.

Uprkos mogućem značaju crkve, ova građevina nije bila predmet velike pažnje historičara do prije objavljivanja Darkove knjige.

Dark kaže da je ovo mjesto godinama bilo zanemarivano, nakon što ga je jedan utjecajni arheolog u 20. stoljeću prozvao beznačajnim. Ipak, kada je Dark prvi put došao na ovu lokaciju 2006. godine, pronašao je zapise iz ranijih istraga koji nikada nisu objavljeni.

 

Mjesto je prvobitno otkriveno 1880-ih, a tokom sljedećih 50 godina iskopavale su ga sestre iz samostana. Projekt je pokrenula nadređena sestra Mere Giraud, što je jedan od prvih primjera arheološkog projekta u režiji žene.

Uprkos dokazima koji idu u prilog njegovoj teoriji, profesor Dark je naglasio da se njegovo istraživanje nikako ne treba smatrati potvrđenom teorijom.

“S jedne strane možemo iznijeti potpuno vjerodostojnu tvrdnju da je ovo bila Isusova kuća iz djetinjstva. Ali s druge strane, bilo kakvo dokazivanje je iznad našeg opsega. Diskutabilno je hoćemo li ikada zapravo to moći dokazati”, zaključio je Dark.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button