Sport

Fašističko ponašanje navijača Širokog Brijega osudila organizacija Fare Network

Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH koja se igrala na stadionu Pecara između Širokog Brijega i Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

Svako malo vremena imamo priliku svjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u BiH, koje neminovno truju javni diskurs. Kao nacija, BiH radi sporo, ali sigurno na zacijeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama”, Izjavio je izvršni direktor Fare Networka, Piara Powar.

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button