Vijesti

BEOGRAĐANI UZNEMIRENI: Stižu im pozivi za vojnu vježbu, zaprijećena kazna tri mjeseca zatvora

Poziv za vojnu vježbu stigao je proteklih dana na adrese većeg broja stanovnika Novog Beograda, pa su se građani ovog dijela srbijanske prijestolnice uznemirili, ne znajući koji je povod za ovakvu vrstu obuke.

U pozivu se navodi da će vježba trajati 15 dana, a za one koji se ne odazovu zaprijećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara (160-800 KM) ili tri mjeseca zatvora.

Možda će Vas zanimati i:

Iz Ministarstva odbrane Srbije nisu novinarima lista “Danas” dali precizan odgovor o kakvoj vježbi se radi, gdje će se i kada odvijati, ali obećavaju da razloga za brigu nema.

Ono što su mogli da objasne jeste da se radi o “redovnim aktivnostima za rezerviste”, te da ovakve pozive nisu dobili svi građani već isključivo oni koji su svojevoljno uključeni u rezervne jedinice Vojske Srbije. Oni navode i da se ovi pozivi razlikuju od onih koje Ministarstvo odbrane šalje radi upisa u vojnu evidenciju, te da kazne za izostanak sa vojne vježbe za rezerviste zaista postoje, ali da je “moguće izostati ako postoji opravdani razlog i oni dostave informacije o tome”.

Ipak, čini se da građani koji su dobili pozive nisu upućeni da imaju ovakvu obavezu, te su se zabrinuli koji su razlozi za održavanje obuke, a od Ministarstva na to pitanje nije ponuđen odgovor.

Obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili regulisali tu obavezu na drugi način i žene vojni obveznici koje se vode u evidenciji.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button