BiHU fokusuVijesti

BiH: Od novembra do lijeka uz elektronsku zdravstvenu knjižicu













BIHAĆ – Od početka novembra u apotekama na području Unsko-sanskog kantona lijekove s liječničkog recepta neće biti moguće dizati bez posjedovanja elektronske zdravstvene knjižice.

Ovo je izjavio Elvedin Sedić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, istakavši kako će se na ovakav način olakšati postupak izdavanja, kao i bolja kontrola prometa lijekova.

“Pacijenti bez elektronske zdravstvene iskaznice neće ubuduće moći podizati lijekove u apotekama. Prilikom izdavanja lijekova, apotekari će na osnovu skeniranog bar-koda imati uvid u propisanu terapiju i moći će je na odgovarajući način izdati našim osiguranim licima”, istakao je Sedić.

Ipak, prema njegovim riječima, proces informatizacije zdravstvenog sistema u ovome kantonu nije okončan, jer nekoliko zdravstvenih ustanova zbog materijalnih poteškoća još nije u stanju da nabavi potrebnu informatičku opremu.

“U nekoliko domova zdravlja nedostaju ne samo hardverska rješenja, već i licence za korištenje odgovarajućeg programa i tako se proces informatizacije još nije okončao. Zbog toga će u upotrebi i dalje biti stare zdravstvene knjižice”, rekao je Sedić.

On je ovom prilikom pozvao građane koji to još nisu učinili da stare knjižice zamijene novim elektronskim iskaznicama.

Inače, Unsko-sanski kanton je prije dvije godine krenuo u proces informatizacije zdravstvenog sistema, koji se u pomenutom periodu odvijao uz određene poteškoće i zastoje.

Pored USK, još je samo Kanton Sarajevo obavio ovaj posao.

Izvor: DEPO portal



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button