Zanimljivosti i zabava

TAJNA PISMA: Šta su spasioci radili sa onima koje nisu spasili sa Titanika?

Iz broda su izbacivana tijela putnika treće klase da bi bilo mjesta za putnike prve i druge klase, koji su po mišljenju posade broda, imali više prava na dostojanstvenu sahranu, piše “Elite Daily”. Ukupno je izbačeno 116 tijela u Atlantski okean. Među njima su bila i tijela posade Titanika.

Telegrame koji otkrivaju pozadinu pronalaska tijela objavio je historičar Čarls Has iz Nnju Džersija koji godinama proučava šta se dogodilo sa Titanikom u njegovim posljednjim satima.

Možda će Vas zanimati i:

“Ova kolekcija telegrama otkriva detaljno koliko je bilo komplikovano sve u vezi sa tim brodom. Jasno pokazuju pod kolikim su stresom bili svi koji su bili uključeni u spašavanje. Kad su ovi telegrami poslati, niko nije mislio da neće ostati tajni. Poslao ih je kapetan Frederik Larnder sa broda “Mackay-Bennett” kompaniji “White Star Line” koja je upravljala Titanikom. U prvim telegramima pisalo je da apsolutno sva tijela koja stanu na spasilački brod moraju da budu spašena, a kasnije da su spasioci detaljno popisali sav novac i imovinu nađenu kod preminulih i da predlažu sahranu na moru”, rekao je ovaj istoričar.

Pisma je zadržao bivši radnik “Cunard Linea”, kompanije koja se spojila 1934. godine sa “White Star Laneom”, a potom ih je predao Hasu.

Izvor: slobodna- bosna.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button