Tuzla

Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte

Građani Tuzle danas se sjećaju da se na isti datum, prije 25 godine, na raskrsnici Brčanska Malta dogodila jedna od najvažnijih bitaka za odbranu grada. Tada su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili rezerviste JNA i paravojne srpske snage, koje su pokušale zauzeti grad.
Izaslanstvo grada Tuzle položilo je vijence i odalo počast stradalim pripadnicima tadašnje Teritorijalne obrane.
“Brčanska Malta je obilježena te 92. godine. Da li bih isto sve ponovio, u onim uslovima DA, ali da su uslovi kao sada, sigurno da ne bih, jer je i narodu već dokudisale ove priče. Činjenica je da su tog 15. maja Tuzlaci pokazali kako se brani dostojanstvo. Zbog toga sam ponosan na građane Tuzle jer je tada faktički počela odbrana Tuzle i Bosne i Hercegovine. Ponosan sam i na sve one koji su svojim životima branili ovu državu.” – rekao je Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle.

Zbog “sigurnosnih razloga” Vlada RS-a je u Bijeljini obilježila “Tuzlansku kolonu”.  ratni gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić je dao svoj komentar i na tu informaciju.

“Poslije niza pokušaja da od toga naprave događaj. Unazad par godina je bila priča da samo žele da dođu da obilježe u miru i dostojanstvu, bez incidenata, kojih naglašavam nikad nije ni bilo. Odjednom je sada priča da više nisu sigurni. Mislim da konačno dolazi vrijeme kada će doći do istine svega i da će to biti kraj svih priča. Spreman sam da sjednem sa porodicama onih koji su poginuli ovdje, ali bez politikanstva i političara koji ne žele da prave pomirenje, nego da vrše raslojavanje, te da i dalje truju odnose.”

Prilikom izvlačenja JNA iz kasarne prema Majevici, na Brčanskoj Malti, došlo je do sukoba između vojnika JNA i Teritorijalne odbrane i policije Tuzle. Za Tuzlu i njene građane ovaj događaj je značio odbranu grada. Tom prilikom, poginulo je 49 rezervista JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. Tuzlaci ovaj datum obilježavaju kao Dan oslobođenja grada, dok ga udruženja iz RS-a obilježavaju kao stradanje pripadnika bivše JNA.

Kako je taj dan izgledao, ispričao nam je Šemsudin Joldić predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca „Manevarac“.

“To je jedan trenutak u životu gdje se promijenio i naš život i sve oko nas, ali evo, 25 godina sa ponosom i ja i moje kolege sa ponosom ovdje stojimo, čista obraza, čista lica smijemo izaći i reći da nismo uradili ništa mimo zakona.”

Ceremonijalna povorka pripadnika OSRBiH i građana koji su nosili transparent “Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte“ uputila se zatim na Slanu Banju gdje su odali poštovanje i položili vijence na spomen obilježje poginulim braniocima BiH i Tuzle u periodu od 1992. do 1995. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button