Istaknuto

Deset godina od protesta u Tuzli: Mali broj građana okupio se ispred zgrade SodaSo

Obilježena deseta godišnjica













U Tuzli je danas simbolično obilježena deseta godišnjica februarskih protesta. Pred devastiranom zgradom „Soda So“, nekadašnjem sjedištem Vlade TK, okupili su se oni koji su učestvovali u protestima tražeći svoja prava.

Protesti te 2014. godine su počeli 5. februara kada su radnici uništenih tuzlanskih fabrika, tražili da se riješi njihov problem. Dolazili su pred zgradu u kojem je bila Vlada TK i tražili od tadašnjeg premijera Seada Čauševića da im pomogne. S obzirom da nije bilo efekta, protesti su postali masovniji, radnicima su se pridružili i građani i neke skupine i sve je eskaliralo 7. februara. Zapaljena je zgrada „Soda So“, zgrada Opštine Tuzla, itd. Poslije toga, ništa se nije epohalno desilo, a radnici su i dalje tražili samo ono što su zaradili.

Ispred zgrade SodaSo okupio se mali broj građana (Foto: D. Zabuš)
Ispred zgrade SodaSo okupio se mali broj građana (Foto: D. Zabuš)

Među njima i Hasan Užičanin, nekadašnji radnik Fabrike obuće „Aida“ Tuzla. On i njegov kolektiv bili su poznati po svakodnevnim protestima, blokadama ceste, traženjem plata i radnog staža.

„Za nas radnike, vrijedilo je. Uvezan nam je radni staž. Nikada to niko ne bi uradio da mi nismo radili ono što smo radili. Blokirali smo puteve, zatvarli sve. Nema šta nismo radili. Ja bih i danas išao u proteste, ali niko neće. Narodu je izgleda dobro“- kazao je Užičanin.

Ispred zgrade SodaSo okupio se mali broj građana (Foto: D. Zabuš)
Ispred zgrade SodaSo okupio se mali broj građana (Foto: D. Zabuš)

Sakib Kopić, bivši radnik „Polihema“ i predsjednik Sindikata solidarnosti koji je bio i uhapšen tokom demonstracija, podsjeća da su tuzlanski nekadašnji giganti, ugašeni, privatizovani, uništeni.

„Sve te firme u TK su uništene, poharane, opljačkane, opustošene, propale. Radnici poslani na biro, firme otišle u stečaj. Sve se to izdešavalo. Nažalost, nakon tih neuspjelih protesta, radnici su izgubili volju za daljnjom borbom, misleći da ne mogu ništa uspjeti“- priča Kopić. On naglašava da je danas gora situacija nego prije deset godina.

„Samo revolucijom možemo poništiti sve one zakone koje su donijeli političari na štetu i države i građana. Oni imaju imunitet da kada postanu političari, zastupnici i parlamentarci, zaštićeni su od bilo kakve odgovornosti“- naglašava Kopić i poručuje da nema više s kime da se bori jer omladina napušta BiH, a oni koji ostaju, ne žele nikakve promjene, piše tuzlalive.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button