BiH

Ministarstvo odbrane: Pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju kolektivno osiguranje

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine potvrđeno je kako pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju kolektivno osiguranje.

Kako kažu, Ministarstvo obrane BiH je 2007. godine poduzimalo aktivnosti na rješavanju pitanja kolektivnog osiguranja pripadnika Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH.

Možda će Vas zanimati i:

“Tokom rješavanja tih pitanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine zauzeli su stav da ne postoji pravna osnova za kolektivno osiguranje pripadnika MOBiH i OSBiH”, rekli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodaju da od 2007. godine do danas pripadnici MOBiH i OSBiH nisu kolektivno osigurani izuzev pojedinaca i grupa koje učestvuju u mirovnim i operacijama podrške miru, za vrijeme dok operacija traje, i kategorije deminera i pripadnika postrojbe za uništenje NUS-a koji učestvuju u realizaciji procesa deminiranja.

“U skladu s važećim entitetskim propisima MOBiH, kao poslodavac, snosi sve troškove vezane za povređivanje djelatne vojne osobe, koje je nastalo u vezi s radom”, zaključuju iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od ministrice odbrane Marine Pendeš da mu odgovori da li je tačno da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su poginuli u terorističkom napadu u Rajlovcu nisu bili osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

Pendeš je odbila da odgovori na pitanje pravdajući to time da nije na vrijeme dobila pitanje.

Izvor: klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button