BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pokrenulo Farmer portal (FOTO)













Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je izradilo i pokrenulo Farmer portal, najsavremenije informatičko rješenje namijenjeno poljoprivrednicima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, danas je istakao da će se novi novim portalom ubrzati i pojednostaviti proces prijave za poticaje, a prije svega, taj će proces biti transparentniji.

“Konačno imamo tačan popis poljoprivrednika i znamo kojom se vrstom djelatnosti bave. Ovi podaci će nam omogućiti da bolje planiramo raspodjelu budžetskih sredstava, te da uredimo sistem dodjele poticaja”, rekao je Dedić.

Zahvaljujući Farmer portalu svaki registrirani poljoprivrednik moći će vidjeti na koje poticaje ostvaruje pravo. Također, poljoprivrednici će moći izravno elektronski preuzimati obrasce za prijavu na poticaje i prijavu proizvodnje, što će im olakšati proceduru. Značaj ovog sistema je da je mogućnost ljudskih grešaka svedena na minimum. Registrirani poljoprivrednici pristupaju portalu unosom svoga korisničkog broja (broj klijenta) i lozinke (broj poljoprivrednog gazdinstva) koji dobiju prilikom registracije u svojoj općini.

Cilj Ministarstva je i transparentan utrošak sredstava poreskih obveznika, a potpuna informatizacija sistema isplate poticaja će doprinijeti upravo tome. Dakle, novim sistemom štiti se i Budžet FBiH.

Na Farmer portalu poljoprivrednici će dobivati relevantne i pouzdane informacije, a portal će olakšati posao i općinskim službenicima koji ostvaruju direktni i prvi kontakt s poljoprivrednicima.

Farmer portal svim zainteresiranim na jednom mjestu nudi uputstva i sve relevantne propise. Registriranim poljoprivrednicima sad je omogućen pristup vlastitim podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, uvid u vrste podrški za koje mogu aplicirati na osnovu poljoprivrednih resursa prijavljenih za tu godinu, preuzimanje već popunjenih obrazaca prijave proizvodnje i zahtjeva, kao i pregled i praćenje statusa podnesenih zahtjeva za novčane podrške.

Inače, Ministarstvo je u proteklim godinama kompletiralo Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata. Prošlogodišnjim uvođenjem softvera za plaćanja Registar je povezan na općinskom nivou sa obradom zahtjeva u resornim kantonalnim ministarstvima, zavodima i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sve do isplate putem trezorske aplikacije Federalnog ministarstva finansija.

Ovo savremeno informatičko rješenje obuhvata kompletan proces prijave, apliciranja, obrade i isplate novčanih podrški u poljoprivredi uz punu transparentnost kompletnog procesa kroz Farmer portal.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button