Svijet

Rusija pokazala snagu: U Moskvi održana jedna od najvećih vojnih parada povodom Dana pobjede nad fašizmom

 

Moskvi je danas počela vojna parada povodom 72. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Dan pobjede u Moskvi se obilježava velikom paradom na Crvenom trgu u kojoj učestvuje 10.000 vojnika, 114 jedinica kopnenih snaga i 72 jedinice avijacije, a proslave se održavaju u još 26 gradova širom Rusije.

Gledaoci će moći da vide i nastupe ruskih akro grupa, a prvi put će Moskvu nadlijetati lovcima SU 30SM.

Smotru u Moskvi izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku historiju i da je on bio i ostao “simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine” ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvoprolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.

Okupljenima se potom obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin i čestitao Dan pobjede.

– Ova pobjeda ostat će vrhunac pobjede zdravog razuma. Rat je odnio milione života. Na Sovjetski Savez nacisti su obrušili najveći udar, ali neće biti te sile koja će pokoriti naš narod. Obrnuli smo krvavi točak Drugog svjetskog rata u suprotnom smijeru i uništili nacizam. Mir su izvojevali naši očevi, pradjedovi i djedovi. Poručujem da ih se nikada neće stidjeti nas. Budućim pokoljenjima prenijet ćemo istinu. Slava narodu pobjedniku – rekao je Putin.

 

Izvor: avaz

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button