BiHTehnologija

MLADOJ INOVATORKI IZ MAGLAJA, ARMINI MAČKOVIĆ MEDALJA “OCA EVROPE”
Otkako je Evropsko udruženje inovatora primilo Asocijaciju inovatora Bosne i Hercegovine za punopravnog člana, 2005. (prvo inovatorsko udruženje izvan zemalja-članica EU!), od tada bh. inovatori uspješno krče svoj dio puta koji vodi BiH ka Evropskoj uniji. Ostvaren je i  najveći korak naprijed: Armina Mačković je, na 116. pariškom Salonu inovacija „Konkur Lepin“, dobila medalju „oca Evrope“ za inovaciju „novi građevinski materijal i blokovi“.

Prilika je podsjetiti na „Šumanovu deklaraciju“, koju je 9. maja 1950. objavio Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, te se taj dokument smatra za „rodni list“ Evropske unije. U duhu te Deklaracije, sinoć je Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske dodijelio priznanje mladoj inovatorki iz Maglaja, inženjerki i magistrici tehnologije.

Armina je dobila i zlatnu medalju „Konkur Lepin“.

Srebrena medalja pripala je Jelenku Markoviu, iz Teslića, za postolje za zaštitu košnica od mrava i glodara, a bronzana Izetu i Ajdinu Dilaver, iz Zenice, za drvene palete čije gabaritne dimenzije ne prelaze 0,5 mm!

Hakim Haračić, iz Kaknja i Živko Gelić, iz Kotor Varoši, dobili su medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata: prvi za „motor na toroidalni pogon“, a drugi za „piramidalne vrtove“.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button