BiH

U Srebrenici obilježena 25. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

Članovi porodica žrtava, predstavnici udruženja žrtava, zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković te glavni imam čaršijske džamije u Srebrenici Damir ef. Peštalić danas su položili cvijeće i proučili Fatihu ubijenim bošnjačkim civilima i na taj način obilježili 25. godišnjicu stravičnog zločina.

Prema svjedočenju očevidaca, na današnji datum zapaljeno je 27 kuća i izgorjelo 12 ljudi, a 18 ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

– Na današnji datum sam izgubio oca Safeta Kulaglića, koji je jedna od žrtava koja je brutalno ubijena u staroj stanici policije, iako je bio invalid na štakama od 63 godine i kao takav nije predstavljao nikome i nikakvu prijetnju. Teško je danas pričati svima nama koji smo izgubili svoje najmilije. Mi koji smo bili ovdje povukli smo se u okolne šume i nadali se da će to trajati 10 do 15 dana, onda se vratiti svojim kućama i nastaviti normalno živjeti. Ono što mene boli jeste što je to zločin bez kazne, što niko nije odgovarao za ta djela – izjavio je za Fenu Amir Kulaglić.

Na mjestu obilježavanja, prisutni su kazali da nikada neće zaboraviti ovaj zločin. Po riječima Srebreničanina Hamdije Gušića, prva ubijena žrtva u Srebrenici je bio njegov otac.

– Izgubio sam oca 27. aprila na Soloćuši. To je prva žrtva Srebrenice. Pozivam Tužilaštvo BiH, i Tužilaštvo RS da kazne zločince. Ne optužujem srpski narod, nego ljude koji su izvršili zločin. Pozivam sve institucije da se ovaj zločin kazni i nikad nikome ne ponovi – kazao je Gušić.

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button