Kultura

Zijah A. Sokolović najbolji glumac festivala u Vratzu










Bh. redatelj i glumac Zijah A. Sokolović za svoju predstavu “Ko bajagi donijela me roda” na Nacionalnom festivalu malih teatarskih formi, koji je održan u bugarskom gradu Vratza, osvojio je specijalnu nagradu “Stefan Dragostinov” i Grand Prix međunarodnog žirija za najboljeg glumca festivala.

“Mladi glumci kada rade predstavu dobiju gotov tekst i rijetki ga nauče do kraja. U ovoj predstavi Glumac je od ničeg – od samog svog rođenja – napravio tekst i predstavu”, obrazložio je međunarodni žir, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Možda će Vas zanimati i:

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta “Umjetnost u školi, kazalište u razredu”.

Zanimljivo je da je nagrada u Bugarskoj, 24 godine nakon što je premijerno izvedena, prva nagrada stručnog žirija Zijahu A. Sokoloviću za tu predstavu.

Tekst je preveden na slovenski jezik u Ljubljani 1998., predstavu igra Gašper Tič i za nju je osvojio nagradu “Zlatna paličica”, zatim na hrvatski jezik, u Zagrebu 2003. – predstavu igra Dražen Šivak i za nju je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta.

Predstava “Ko bajagi donijela me roda” osvojila je i nagradu publike za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” 2006. godine.

“Postoje različite vrste dramaturgije koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgija koja mene zanima jest dramaturgija glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njenom centru znatiželjan Glumac. Savremeno je pozorište, grabeći neumorno naprijed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u riječi Rođenje… Iz Rođenja – ‘Ko bajagi donijela me roda’ rodio se The/Arto projekt…”, kaže o predstavi Zijah A. Sokolović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button