BiH

AMERIČKI VOJNICI STIŽU U BiH!

U vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD-a. Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najavilo je dolazak pripadnika Vojske SAD-a koji će učestvovati u vježbi Jackal Stone 2017 u BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Vježba će se održati u junu 2017. Ova bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenarij s ciljem poboljšanja interoperabilnosti između BiH i SAD-a, prenosi Anadolija.

U vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD-a. Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinalnih znanja.

BiH i SAD blisko sarađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za daljnje jačanje tih odnosa kroz povećanje stepena njihove interoperabilnosti kao partnerskih država s ciljem bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja. Iako je scenarij vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima.

Lokalni zvaničnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala sigurnost ljudi u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Jackal Stone 2017. je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande vojske SAD-a, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama.

Izvor: Slobodna Bosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button