Tuzlanski kanton

Novi Zakon o državnoj službi TK-a: Uposli podobne po zakonu

Novi Zakon o državnoj službi TK-a i dalje omogućava udomljavanje podobnih, jer njime nije precizirano da se mora zaposliti najbolji kandidat.

Novim Zakonom o državnoj službi Tuzlanskog kantona ponovo je omogućeno stranačko zapošljavanje podobnih, iako je prvobitna namjera, između ostalih, bila da se to spriječi. Za Prijedlog zakona o državnoj službi, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine TK-a, glasalo je 27 zastupnika, a protiv su bila tri zastupnika Demokratske fronte.

Možda će Vas zanimati i:

Vlada jedno, SDA drugo

Razlog zbog kojeg ovi poslanici nisu podržali zakon jeste izmjena u posljednji čas, koju je ponovo, kako je to već ustaljeno, predložio Klub poslanika SDA. Njihovim amandmanom je omogućeno da rukovodilac organa državne službe može izabrati bilo koga sa konačne liste kandidata koji se prijave za neku poziciju u državnoj službi. Zanimljivo je da je Vlada TK-a usvojila Prijedlog zakona o državnoj službi po kojem se morao birati najuspješniji kandidat, međutim, Klub SDA je odlučio to promijeniti.

Iz opozicije smatraju da je ovo nastavak prakse da se na ključna mjesta postavljaju ljudi koji su podobni i stranačni jasno artikulisani. Upravo zbog ovoga je Nedžada Avdić iz DF-a predložila amandman da se izabere makar između tri prva na listi.

– Zatražila sam da se ograniči mogućnost odstupanja od pravila izbora prvog sa liste uspješnih i to tako da se izbor proširi na nekog od prva tri kandidata. Amandman je odbijen, što je bilo i očekivano. Mi jednostavno mislimo da državni posao ne smije biti rezervisan samo za podobne stranačke kadrove, već da je vrijeme da ustanovama upravljaju obrazovani i oni koji su spremni mijenjati stvari, kazala je Avdić.

Inicijativa da se u član 42. Zakona uvrsti da se bira najuspješniji kandidat došla je od Centara civilnih inicijativa, koji su u projektu čišćenja javne uprave od stranački podobnih sugerisali Vladi TK-a, ali i drugim kantonalnim vladama, da izbace stavke koje omogućavaju stranačno zapošljavanje, te sugerisali da se biraju najuspješniji sa liste.

– Propuštena je dobra prilika da se promijeni dosadašnja praksa zapošljavanja najsposobnijih, a ne najkompetentnijih. Propuštena je prilika da se na jedan pravičan način uredi zapošljavanje u javnom sektoru. Kada je uvrštena ova naša sugestija u Prijedlog, smatrali smo da se više neće ići putem političkog favoriziranja, te da smo konačno na dobrom putu da napravimo efikasnu javnu upravu. Međutim, prevarili smo se, jer su stranački moćnici iz TK-a otvoreno pokazali da državnu službu smatraju svojim izbornim plijenom i da je se neće tek tako odreći, kazao nam je Muris Bulić, koordinator CCI-ja za monitoring rada Vlade i Skupštine TK-a.
Ovakva odluka SDA je bila i očekivana, s obzirom na to da je i sam premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić još prije kazao kako je vrijeme da se razračuna sa vječnim direktorima.

Konkursi

– Planiramo donošenje novog zakona o državnoj upravi TK-a, kojim ćemo prvo riješiti neke “trajne” kategorije u organima uprave. Ta je struktura najvećim dijelom i odgovorna za sve što se dešavalo u proteklim godinama, kazao je premijer Gutić.

Premijer Gutić je dočekao svoje, s obzirom na to da će se direktori nekoliko upravnih organizacija, odnosno državnih institucija smijeniti čim se donesu i provedbeni i podzakonski akti.

– Mi već radimo na ovim aktima i čim sve bude gotovo, ide i konkurs za imenovanje novih direktora. Međutim, ukoliko nakon konkursa ne budu imenovani trenutni direktori, oni će se rasporediti negdje drugo u državnoj službi gdje bude upražnjenog mjesta, kaže ministrica pravde Ivana Kulić.

Novim izmjenama direktori će biti imenovani na pet godina, a uz mogućnost imenovanja na ukupno dva mandata nova imena očekuju se u Kantonalnoj upravi CZ-a, Inspekciji, Pedagoškom i Zavodu za pružanje pravne pomoći, Direkciji robnih rezervi, Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, Kantonalnoj upravi za šumarstvo, Poljoprivrednom i Zavodu za urbanizam.

Izvor: oslobodjenjeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button