BiH

Industrija u BiH bilježi rast: Najviše se proizvodili kompjuteri, a sve manje cigarete i lijekovi
Industrijska proizvodnja iako malenim koracima i dalje bilježi rast u martu u odnosu na prethodni mjesec, ali i godine prije toga. Tako ukupna desezonirana industrijska proizvodnja bilježi rast za 0,3 posto dok je u odnosu na mart 2016. rast od 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH, piše Večernji list BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu je veća za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, intermedijarnih proizvoda za 3,8 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto. U martu je proizvodnja energije bila manja za 0,1 posto u odnosu na februar, a kapitalnih proizvoda za 0,6 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u martu ove, u odnosu na isti mjesec lani, veća je za 12,8 posto, kapitalnih proizvoda za 9,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto dok je proizvodnja energije manja za 12,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 37,9 posto.

Posmatrano po oblastima djelatnosti (stope izračunate iz desezoniranih indeksa) u martu 2017. u odnosu na februar 2017. najveći rast zabilježen je u oblasti proizvodnje kompjutera te elektroničkih i optičkih proizvoda (138,7 posto), oblasti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (30,3%), i oblasti vađenje ostalih ruda i kamena (18,3%).

Najveći pad industrijske proizvodnje u martu 2017. u odnosu na februar iste godine zabilježen je u oblasti proizvodnja duhanskih proizvoda (25,5%), oblasti proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata (11,8%), i oblasti proizvodnja električne opreme (11,4%).

Posmatrano po oblastima djelatnosti (stope izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa) u martu 2017. u poređenju s martom 2016. najveći rast zabilježen je u oblasti proizvodnja računara te elektroničkih i optičkih proizvoda (275,9%) i oblasti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (29,1%). Najveći pad industrijske proizvodnje u martu 2017. u poređenju s martm 2016. zabilježen je u oblasti proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (43,3%) i oblasti proizvodnja namještaja (40,1%).

Izvor:depo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button