BiH

Tamir Waser: BiH treba da kaže šta žele od partnerstva sa NATO
Vlasti u BiH treba do kraja godine da iznesu viziju šta žele od partnerstva s NATO-om, posebno u odnosu na projekte jačanja sigurnosti i borbe protiv nasilnog ekstremizma, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu šef Političkog odjela američke misije pri NATO-u Tamir Waser.

Waser, koji je prethodno u BiH imao funkcije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Uredu visokog predstavnika (OHR), kazao je da je “NATO zainteresiran da pomogne BiH da zemlja “ojača institucije sigurnosti kako bi se mogla bolje nositi s prijetnjama”.

“To je borba koju svi dijelimo jer su posljedice svugdje oko nas. Ukoliko ima 220 ljudi iz BiH koji su otišli da ratuju, to ne znači da su ostali u Siriji ili da se vraćaju u BiH, mogli su putovati. Vidjeli smo u Evropi i Americi posljednjih godina, za vrijeme terorističkih napada za koje je odgovorna organizacija Islamska država, da su učestvovali građani raznih zemalja”, kazao je Waser.

Šef Političkog odjela američke misije pri NATO-u je rekao da gotovo sve zemlje svijeta imaju u određenoj mjeri problem s nasilnim ekstremizmom, zbog čega je važno graditi partnerstvo kako bi se borili protiv ovog fenomena.

Na pitanje zašto još nema konkretnih projekata s NATO-om u borbi protiv terorizma, Waser je odgovorio da se trenutno čeka da “BiH utvrdi u kojim segmentima treba pomoć”.

“Ne bih rekao da kasnite s aplikacijama, već jednostavno da ste do sada imali različite prioritete. Recimo, prije nekoliko godina postojala je potreba da se uvede novo krivično djelo kojim se kažnjava boravak na stranim ratištima, to je i urađeno, ali, recimo, NATO nema nikakve ekspertize na polju usvajanja zakona”, kazao je Waser.

Kao ključni segment u borbi protiv terorizma, Waser je izdvojio pravosudni sistem.

Efikasno sudstvo garant dobre borbe protiv terorizma

“Bez efikasnog sudstva vi nemate kvalitetnog procesuiranja predmeta terorizma. Osim toga, globalno trenutno postoji izazov u SAD-u, Turskoj, pa i BiH, da se napravi balans između sigurnosti i sloboda. Ima sloboda koje svi smatramo elementarnim, ali onda je pitanje kako to balansirati sa sigurnosti. Recimo, sloboda putovanja ili govora, kako balansirati da se dobije sigurnost. To je ključna debata u demokratskom društvu i sudstvo će nam pomoći da ponađemo taj balans”, rekao je Waser.

Iako BiH u proteklih nekoliko godina nije napravila pomak na putu ka NATO-u zbog problema s knjiženjem vojne imovine, Waser tvrdi da saradnja sa Sjeveroatlantskim paktom nije blokirana.

“Svjesni smo da su državne institucije uradile svoj posao na knjiženju imovine, međutim entitetske vlasti nisu to učinile. U slučaju Han-Pijeska, i nakon nekoliko presuda Državnog suda koje govore o obavezi Republike Srpske, to nije učinjeno. U Federaciji, također, ima još nekoliko stvari koje je važno uraditi da se registrira sva imovina”, pojasnio je Waser.

Uprkos problemima s imovinom, kazao je Waser, dobra vijest je da je prošle godine BiH usvojila dokument pod nazivom “Pregled odbrane”, gdje će NATO pomoći u provedbi koraka.

Predsjedništvo mora reći kakvu saradnju sa NATO želi

“Stvari koje su potrebne da se implementira ovaj “Pregled odbrane” jesu iste stvari koje uključuju daljnje korake ka članstvu u NATO-u. Tako da, iako BiH neće moći napredovati dok se ne ispuni uvjet knjiženja vojne imovine na državu, saradnja između vas i NATO-a nije blokirana”, rekao je Waser.

Pozvao je vlasti u BiH da u narednim mjesecima osiguraju posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu kako bi bila dogovorena buduća saradnja.

“Bilo bi važno da sva trojica dođu i da s nama razgovaraju o tome šta žele od ovog odnosa, jer ovo je uvijek pitanje šta vi želite. Mi imamo neke standarde za članstvo, ali vi ste ti koji, ako ispunite te uvjete, trebate reći šta želite od našeg odnosa. Dok radimo na članstvu, recite gdje želite fokus, na čemu ćemo raditi. Ako Predsjedništvo BiH dođe u Brisel, to može dovesti do obnavljanja energije na putu ka članstvu”, rekao je Waser.

Dodao je da je važno napomenuti kako će BiH u septembru biti domaćin regionalne NATO vježbe spremnosti na elementarne nepogode.

“To je važno za BiH jer dovodi sve zemlje regiona i pokazuje spremnost na saradnju i neke koristi od saradnje. Vidjeli smo u slučejavima poplava kako su Oružane snage bile popularne kod svih nacionalnih grupa u BiH kada su pomagale stanovništvu”, zaključio je Waser.

 Izvor: BHRT


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button