Tehnologija

Škoda proizvela milion komada Superb modela

Škoda je objavila da je sa proizvodne trake sišao milioniti primjerak Superb modela.

Škoda Superb najveća je limuzina češkog proizvođača koja poznata po vrhunskoj funkcionalnosti i velikoj ponudi prostora. Aktuelna generacija Superb smatra se najboljim Škodinim automobilom ikada napravljenim.

Istorija modela Superb počinje od 1934. godine kada je napravljena prva generacija. Za to vrijeme, bila je to prestižna limuzina koju je pokretao 2,5 litreni motor sa snagom od 55 KS. Prva generacija Superb modela imala je savremeno ogibljenje te je nudila odličnu udobnost. Prva generacija proizvodila se u dva navrata, od 1934. do 1943. i od 1946. do 1949. godine kada prestaje njena proizvodnja.

Obnova Superb modela počinje 2001. godine kada je predstavljena nova generacija koja je preuzela tehničku i dizajnersku platformu Passat 3GB modela. Druga, nova, generacija predstavljena je 2008. godine i proizvodila se do 2015. godine kada na tržište dolazi aktuelna treća generacija.

Od predstavljanja do danas, treća generacija proizvedena je u više od 250.000 jedinica, a ukupan broj proizvedenih Superb modela dostigao je 1 milion.

Izvor: carlander.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button