LifestyleTuzla

Prijatelji iz Modene i Trevisa ponovo u posjeti Tuzli i Ansamblu „Iskre“







„Gde god nađeš zgodna mesta, tu drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi“ je upravo ono što Ansambl „Iskre“ radi pod sloganom „pjesmom gradimo mostove prijateljstva“. Svaka naša pjesma je po jedno drvo kojim pošumljavamo svaki kilometar pređenoga puta… Svaka naša pjesma je po jedan most koji spaja… Svuda nailazimo na divne ljude, sa kojima dijelimo istu radost, istu misiju…

Tako smo upoznali i naše drage prijatelje Italijane iz Modene i Trevisa. Upoznali smo se prije dvije godine na lukavačkom sajmu LIST, poslije kojeg smo pozvali da predstavljamo svoj grad i Bosnu i Hercegovinu na festivalu Ritmi e Danze del Mondo. Posjetu su nam uzvratili u aprilu, kada smo u Tuzli ugostili naše prijatelje iz Giavere del Montello i Trevisa. Dva mjeseca poslije, motivisani lijepim iskustvima sa ranijih putovanja, krenuli su ponovo – iz Modene i Trevisa, našli se u Sloveniji, a zatim započeli svoje putovanje prijateljstva između Bosanaca i Hercegovaca i Italijana…

Prošpartali su BiH uzduž i poprijeko (istina, država nije velika, ali je zato prelijepa). Posjetili su Mostar, Stolac, Blagaj, Počitelj, Sarajevo, Bratunac, Srebrenicu, sa željom da upoznaju našu zemlju i običaje, ali i da se sretnu za udruženjima žena u svim ovim mjestima, kako bi ostvarili saradnju i partnerstvo sa nekima od njih. Članovi grupe su osobe različitih profesionalnih orijentacija i zanimanja, a putovanje su, kao i prethodni put, završili u Tuzli uz druženje sa Ansamblom „Iskre“. Potrudili smo se da „osvjetlamo obraz“, napravile naše tradicionalne bosanske specijalitete (prijateljstvo je prijateljstvo, ali „ljubav na stomak ulazi” ), a veče završili igrom i pjesmama iz našeg regiona.

Ovom prilikom zahvaljujemo se hotelu „Tehnograd“ u Tuzli za saradnju sa Ansamblom „Iskre“ i odličnu uslugu za naše goste iz Italije, a posebna zahvalnost ide našem dirigentu Damiru Beganoviću i korepetitoru Jasenku Džambiću, koji su svojim umjetničkim kvalitetima oduševili i razveselili i nas i Italijane.

Početkom oktobra 2017. godine, u posjetu našem Ansamblu i našem gradu, na još jedno posebno druženje, dolaze prijatelji iz regija Modena i Romagna. Sa radošću ih očekujemo da i dalje „pjesmom gradimo mostove prijateljstva“.

Ansambl Iskre Tuzla



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button