Lifestyle

Kako da se zaštitite od krpelja?
Prvomajske praznike dočekajte spremno i ne dozvolite da vam ih upropasti ujed krpelja.

Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proljeće. Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest.
Za nju je karakteristično da se simptomi ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već može da prođe puno vremena do pojave bolesti.

Najčešće se manifestuje crvenilom oko zglobova koje se premešta sa jednog na drugi zglob. U kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, odnosno upalu mozga, upozoravaju stručnjaci i podsećaju na mere zaštite kojih se treba pridržavati:

1. Preporučuje se zaštita prikladnom odećom i obućom – dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama. Odjeća neka bude svjetlijih boja, jer je na njima lakše primijetiti krpelja.

2. Treba hodati obilježenim stazama i izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, kao i odlaganje odjeće na drveće, žbunje i zelene površine.

3. Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno nanijeti ih na izloženije dijelove tijela. Obavezan je pregled i tuširanje nakon povratka iz prirode.

4. Pri pregledu posebnu pažnju treba obratiti na dijelove tijela sa nježnijom kožom – područje iza uha, potiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena i pupak, dok se kod djece krpelj često može naći i na glavi.

5. Ako nađete krpelja na koži ili odjeći, što prije se obratite ljekari, i nikad ne pokušavajte da ga odstranite sami.

Izvor: novostiKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button