Tuzla

TUZLA: Protesti – prvomajski uranak uz grah

Nezadovoljni radnici obespravljenih firmi održali su danas press konferenciju u prostorijama Sindikata solidarnosti na Skveru, a povodom predstojećih protesta ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i prvomajskih protesta ispred zgrade SODASO u Tuzli.

“Sindikat solidarnosti ispred zgrade Vlade Federacije BiH planira ostati sve dok se ne riješe pitanja 22 obespravljena radnika, 16 radnika ‘Borca’ iz Banovića i šest radnika ‘Borca’ iz Zenice, kojima je Vlada odobrila penzionisanje, međutim ta odluka nikada nije sprovedena jer je novac koji je trebao biti iskorišten u te svrhe potrošen”, rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Možda će Vas zanimati i:

Na računima ove firme bilo je 970.000 KM, a od toga 200.000 KM trebalo je biti utrošeno u rješavanje pitanja ovih radnika.

Najavljen je prvomajski uranak ispred zgrade SODASO, te iz Sindikata pozivaju sve građane da im se pridruže na protestima gdje će se služiti autohtono bosansko jelo, grah sa mesom. Sindikati smatraju da nije vrijeme za slavlje, obzirom da je ekonomska situacija u državi alarmantna.

Dragica Martinović, bivša radnica “Borca” Banovići, ima 66 godina, 15 godina čeka da joj se uveže radni staž, s čijim uvezivanjem bi imala 30 godina radnog staža. Dvije godine čeka uslove za penziju.

Sličnu sudbinu dijeli i Naila Mujaković, radnica “Fortune” iz Gračanice. 19 godina joj nisu uplaćeni doprinosi. Ove godine firma je otišla pod stečaj, a otvorene su dvije nove firme koje preuzimaju Fortunine kupce i klijente.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button