Zanimljivosti i zabava

Konačno objašnjeno: Zbog čega se pertle odvezuju?

Ovo nije najvažnije pitanje na svijetu, ali postoji otkako postoje i cipele i patike na vezanje.

Naučnici su napokon otkrili zašto će se svaka pertla prije ili kasnije odvezati i ustanovili da se ta pojava jednostavno ne može spriječiti.

Možda će Vas zanimati i:

“Čvor se razmrsi u sekundi, bez upozorenja, nezaustavljivo”, objavili su naučnici u časopisu Proceedings of the Royal Society A.

Kad otpuštanje čvora započne, nema ničega što taj proces može zaustaviti, napominju.

I dok je velikoj većini ljudi odvezana pertla samo manja neugodnost i ne zahtijeva više od saginjanja i ponovnog vezanja čvora, bilo je slučajeva da su posljedice bile katastrofalne, javlja Hina. Vozač kombija usmrtio je motociklistu jer mu se odvezana pertla nekako omotala oko papučice gasa i nije s nje uspio na vrijeme maknuti nogu, a jednom dječaku pertlu je zahvatio mehanizam pokretnih stepenica.

Milioni pertli odvežu se svaki dan, ali mehanika toga procesa dosad nije bila istražena. Zato su trojica inženjera mehanike sa univerziteta u Berkeleyju snimila trkača na pokretnoj traci i na iznimno usporenoj snimci proučavala šta se dešava s njegovim pertlama.

Ustanovili su da cjelovitost čvora “napadaju” dvije sile.

“Kada trčite, vaša noga udara u zemlju silom koja je sedam puta jača od gravitacijske”, što rasteže i otpušta čvor, rekla je jedna od autorica studije Christine Gregg.

Nakon što čvor popusti, pokreti nogu, odnosno druga sila, razmrsit će omču.

“Cijeli proces izgleda kao da nevidljiva ruka olabavi čvor i zatim povuče krajeve pertli”, objasnili su naučnici.

Dodatna istraživanja pokazala su da su neke tehnike vezanja bolje od drugih, ali ne postoji čvor koji će spriječiti odvezivanje.

“Neki čvorovi će duže izdržati, ali samo je pitanje vremena kada će i oni popustiti”, kazali su.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button