Tuzla

Kao i svakog 11. u mjesecu: Mirni protesti Žena Srebrenice uz poruku “Istina nama, kazna žločincima”

Već je opštepoznato, no, spominjati se doživotno mora, da se 11. jula 1995. godine dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštičene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije Ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdražih iz ZZ Srebrenica.

Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštičene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti.

11. jula 2016. godine navršila se 21 godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a. Da sada je u Memorijalnom centru ukopano 6.377 posmrtnih ostataka žrtava genocida. Žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identifikovani, dok se zločinci  još uvijek slobodno kreću na prostorima  Srbije, Crne Gore i RS. Masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane,  a posmrtni ostaci  još nisu pokupljeni po vrletima RS, jer mnogi prostori nisu deminirani, te to otežava pristup posmrtnih ostataka poginulih, zbog čega je mnogo njih još neidentifikovano.

Kao svakog ll-tog u mjesecu, tako ćemo se  i ovog jedanaestog okupiti  na Pingi u Tuzli u 12,00 sati, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku

                     ISTINA NAMA, KAZNA ZLOČINCIMA

Mirnom prostestu u Tuzli, Udruženju građana “Žene Srebrenice” pridružiće se žene iz Medžlisa Busovaće, žene iz  Medžlisa Islamski centar iz Tuzle, predstavnici iz Udruženja nevladinih organizacija i mnogobrojni građani Tuzle.

(Udruženje građana “Žene Srebrenice”)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button