Sport

Dvije godine kazne za bh. kickboxera
Kickboxer iz Bosne i Hercegovine, Mirsad Sadibašić, kažnjen je sa dvije godine zabranje bavljenja sportom zbog prisustva nedozvoljene supstance furosemid u njegovom uzorku za doping kontrolu.

Agencija za antidoping kontrolu BiH je navedeni uzorak urina prikupila 18.02.2017. godine u KSC “Ilidža” u Sarajevu, na takmičenju “Grand Prix BiH 2017”. Analiza u ovlašenoj laboratoriji je pokazala prisustvo zbranjene supstance furosemid čime je utvrđeno kršenje člana 2.1. Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Možda će Vas zanimati i:

Odluku o zabrani takmičenja donio je Kickboxing saveza Bosne i Hercegovine. Kazna teče od dana prikupljanja uzoraka 18.02.2017, a Sadibašiću je poništen postignuti rezultati oduzete medalje osvojene na „Grand Prix BiH 2017.”

Furosemid je na Listi zabranjenih sredstava za 2017. godinu smješten u grupu „S5 – Diuretici i maskirni agensi“ i zabranjen je na takmičenju i van takmičenja. Spada u grupu najjačih diuretika koji imaju vrlo snažno i brzo djelovanje. Sportisti ga koriste za ubrzavanje izlučivanja drugih supstanci iz organizma, kao i za smanjenje tjelesne težine.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button