Lifestyle

Sezona je krpelja: Ako vas je ugrizao, izvadite ga u roku od 24 sata, jer može biti prekasno!
Visoke proljetne temperature, duži dani i cvjetni miomirisi, ovih su dana brojne građane privukli u prirodu. No, u sve bogatijem zelenilu vrebaju krpelji, pa valja povećati oprez pri boravku u prirodi.

– Krpelji su prijenosnici opasnih bolesti, a najčešće je riječ o lajmskoj boreliozi i krpeljnom meningoencefalitisu, koje u krajnjem slučaju mogu imati opasne posljedice. Ali, to nisu jedine bolesti koje ti nametnici mogu prenijeti. Mogu izazvati erlihiozu, tularemiju, babeziozu, rikeciozu i hemoragijsku vrućicu – kažu epidemiolozi i dermatolozi.

U prvoj fazi meningoencefalitisa pojavljuju se simptomi nalik gripi, a kod nekih osoba može prijeći u drugu fazu, koja uključuje visoku temperaturu i glavobolju. Postoji mogućnost da zahvati i središnji živčani sistem, odnosno izazove upalu moždanih ovojnica, koju prate jake glavobolje, mučnina, kočenje  vrata te fotofobija.

– Meningoencefalitis se može spriječiti preventivnim vakcinisanjem, koje se preporučuje rizičnim grupama kao što su planinari, ljudi koji rade u šumi ili svakodnevno borave u blizini šume – objašnjavaju stručnjaci.

Lajmska borelioza je, pak, infekcija prouzročena ugrizom krpelja. Javlja se crvenilo kože, koje se zatim širi i obično doseže promjer veći od 5 cm. Zaraza se uglavnom uspješno liječi antibioticima, ali ponekad može izazvati i dugotrajne simptome. Takvo hronično stanje poznato je kao sindrom lajmske borelioze, a uzrokuje zamor, bol u zglobovima, pa čak i neurološke simptome koji znatno oslabe čovjeka.

Kako bismo se zaštitili od krpelja i opasnih bolesti, valja učiniti sve po pitanju prevencije.

– Treba se dobro obući, svakako duge rukave i nogavice te nositi čizme u koje treba uvući nogavice. Svakako se treba pošpricati repelentima koji u sebi sadrže DEET, odnosno dietiltoluamid supstancu, koja je poznata kao najsnažnija u borbi protiv nametnika. Preporuka je da se repelent pošprica po odjeći, a ne po koži, s obzirom na to da je riječ o kemikalijama – savjetuju epidemiolozi, koji dodaju da se nakon boravka u prirodi odmah treba oprati i dobro pregledati kožu, posebno meke dijelove.

– Ako se tada uoči krpelj, treba ga izvaditi što prije, a svakako u roku od 24 sata, jer sve kasnije može biti prekasno, odnosno tada je krpelj već proširio zarazu! Najveći oprez treba obratiti u šumama i na livadama, gdje postoji mnogo zelenila, grmlja, visokih trava i drveća, no i gradske sredine mogu biti opasne.

 

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button