Sport

Šta hoće sin Milorada Dodika i zašto provocira Duška Vujoševića?!Prije nekoliko dana novi selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević uputio je otvoreno pismo bh. javnosti u kojem je izrazio zadovoljstvo što će preuzeti ekipu Zmajeva.

Pismo, iako očito sročeno s najboljom mogućom namjerom, ipak, nije svima leglo najbolje, a pogotovo Igoru Dodiku, generalnom menadžeru Igokee iz Aleksandrovca i sinu predsjednika RS Milorada Dodika.

S evidentnim ciljem da uvrijedi i provocira, Igor je na svom Twitter nalogu napisao:

– Vujoševiću, hvala ti na emotivnom pismu i uživaj u Sarajevu, okrnjenom srcu državne zajednice ‘bih’.

Šta je, ovdje, Igor Dodik zapravo htio reći? Uz ton ironije, sin prvog čovjeka manjeg entiteta BiH u ovoj poruci otkriva kako, za početak, ne može da se pomiri s činjenicom da je crnogorski stručnjak, koji je pritom godinama živio i radio u Srbiji te najveće uspjehe ostvario s beogradskim Partizanom, odlučio preuzeti omraženu ekipu njegovog oca Milorada, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, piše scsport.ba

Također, uz ruganje samom Vujoševiću i njegovom emotivnom pismu, Dodik junior bez zadrške pridodaje i pljuvanje po Sarajevu, kojeg naziva “okrnjenim srcem državne zajednice BiH”.

Da, Sarajevu, glavnom gradu države u kojoj Igor Dodik živi više nego odlično. A tu istu Bosnu i Hercegovinu je nazvao “državnom zajednicom””?! Iako je BiH – država, a ne zajednica država, a njen dio, koji Igor Dodik u svojim maštarijama zamišlja kao državu, ustvari je entitet. I to on sigurno dobro zna.

No, očito je Igor Dodik odlučio igrati po provjerenoj matrici na osnovu koje njegov otac dobija političke poene – vrijeđaj i ponižavaj BiH, iako živiš na njen račun. Jer, upravo Igokea, klub čiji je generalni menadžer, imala je privilegiju igrati prestižnu ABA ligu i ugostiti bivše evropske prvake poput Cibone, Splita i Partizana zahvaljujući samo jednoj činjenici – što je prvak Bosne i Hercegovine. Da je, recimo, Igokea samo šampion RS, to bi, u ovom konkretnom slučaju, bilo validno kao i da je prvak neke afričke državice – ne bi mogla igrati evropske kupove i ABA ligu.

Igor Dodik i Igokea, dakle, trebaju biti zahvalni BiH. Isto kao i Igorov otac Milorad Dodik, koji ponovo pokušava vlastiti neuspjeh i ekonomski krah manjeg entiteta prikriti novcem od BiH, tačnije novom tranšom kredita MMF-a koja stiže na naš državni račun.

Da nije te iste države, Igor sigurno ne bi bio generalni menadžer “nečega”, isto kao što u životu vjerovatno ništa ne bi ni postigao da mu otac nije Milorad Dodik, koji ga je svojevremeno postavio za direktora jedne fabrike obrazlažući to riječima:

“Bolje da radi nešto, nego da se drogira”.

Ne, u nekoj drugoj soluciji, Igor bi bio tamo gdje je veliki dio njegove generacije, na birou za zapošljavanje, a što je isto, u stvarnom svijetu, “omogućio” njegov otac Milorad.

I onda taj Igor Dodik uzima sebi za pravo da vrijeđa Bosnu i Hercegovinu, da provocira novog selektora naše reprezentacije Duška Vujoševića. Čovjeka za kojeg će svi, koji ga poznaju, reći da u sebi nema ni trunku nacionalizma i da prezire sve vrste podjela na osnovu kojih su Milorad Dodik i ostali kvazi-političari godinama pljačkali narod.

S druge strane, Duško Vujošević je apolitičan tip, sportista od glave do pete, koji je baš u pomenutom pismu naglasio kako ga ne zanimanju “politička olajavanja i opanjkavanja”. I kojeg svi mi, kojima je sport u srcu, raširenih ruku dočekujemo u našoj državi, Bosni i Hercegovini.

O Dušku Vujoševiću i njegovom pedagoškim metodama već bi se dalo pričati na drugi način. Ali, recimo ovako – takav “pedagog” dobro bi došao Igoru Dodiku.

Izvor: scsport.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button