Biznis

Otvoren 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predjsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svečano su otvorili 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

Predsjedavajući Ivanić je kazao da su sajamske aktivnosti u regiji u krizi ali da se sajam u Mostaru razvija i napreduje i biva sve veći.

Možda će Vas zanimati i:

– Zadovoljstvo je ovdje imati ključne ljude Srbije, Crne Gore i Hrvatske i da zajedno razgovaramo u jedoj opuštenoj atmosferi, o infrastrukturi, povezivanju naroda, a o to znači bolj za privrednike. Zajednički tome treba da damo doprinos – kazao je Ivanić.

Premijer Hrvatske Plenković istakao je kako mu je dragao da će ovaj sajam biti dodatni korak za unapređenje trgovinske razmjene i povećanja ulaganja.

– To je cilj ovakvih skupova, a on je već postao prepoznatljiv, bitan politički skup. Drago mi je da je tu 800 izlagača iz 30 zemalja. Siguran sam da će svako od njih iz Mostara odnijeti neki ugovor o saradnji – naveo je Plenković.

On je dalje kazao da su BiH i Hrvatska važni trgovinski partneri.

– BiH je bila 4. trgovinski parnter Hrvatske, a Hrvatska BiH prvi. TO je  oko 1,8 milijardi eura i ima odličnu perspektivu. Tome će doprinijeti SAA koji će stupiti na snagu. Također mi je drago da je hrvatska s milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, to je dovojan signal koliko nam je BiH važna – istakao je Plenković.

Premijer Hrvatske je naveo da mu je posebno drago da će jedna od tema biti i prometna povezanost BiH i Hrvatske. Plenković je kazao da su dvije države bespovratno povezane i da je dobro da se radi na raalizaciji Koridora 5C i jadransko-jonske cesta.

On je podsjetio da se Hrvastka snažno zalaže za evropski put BiH.

– Poznato je da smo pomogli diplomatske napore da se preda aplikacija za članstvo u EU i zadovoljstvo mi je da smo dali jedan fini doprinos. Taj formalno-pravni čin da se preda aplikacija znači početak jedne nove ozbiljnije, zrelije odnose. Evropski put jamči sigurnost i prosperitet, ja ću se za to zalagati na vijeću EU, a moji ministri na drugim vijećima – naveo je Plenković

Direktorica sajama Dalfina Bošnjak se prilikom svog govora zahvalila delegacijama koje su stigle jer, kako kaže, to dokazuje da je projekt mostarskog sajma uspio.

– U sklopu pet sajamsih dana predstavit će se izlagači iz 30 zemalja. Hvala svim delegacijama koje su stigle, jer to pokazjue jer kako kaže o dokazuje da ove projekt mostarskom sjama uspio – navela je ona.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je kako sajam slavi 20 godina postojana i da je postao vodeća manifestacija ove vrste u BiH ali i šire.

– Danas su ovdje i regionalni lider što nam govori da smo na dobrom putu da Mostar postane centar za regionalne razgovore. To mi govori da se u Mostaru odvijau dobre stvari. Imamo pravo da vjerujemo da smo napokon krenuli u dobrom pravcu – naveo je Bešlić.

Na sajmu ove godine učestvuje rekordan broj privrednika izlagača, a firektorica sajma Delfina Bošnjak u više je navrata kazala da su sajamski kapaciteti ove godine premali da prime sve zainteresirane kompanije te da će se u pripremi narednog izdanja trebati povesti računa o proširenju izložbenih površina.

Nakon nekoliko težih godina, sajam ove godine bilježi rast broja izlagača te zemalja iz kojih oni dolaze. Ove godine će ih biti predstavljeno više od 800, a polovina je iz naše zemlje.

Značaj sajma najbolje pokazuje veliki broj delegacija koje su ovih dana stigle u Mostar. Pored Plenkovića, tu je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, visoka delegacije Republike Kine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button