Svijet

Velika Britanija danas pokreće Bregzit

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej danas će se obratiti poslanicima u britanskom parlamentu kako bi ih obavijestila da je pokrenuta procedura za istupanje iz Evropske unije (EU).

Bregzit će biti pokrenut devet mjeseci nakon referenduma održanog 23. juna 2016, kada se skoro 52 posto Britanaca izjasnilo za istupanje iz EU.

Možda će Vas zanimati i:

Kako prenosi AFP, očekuje se da će ambasador Velike Britanije u Briselu Tim Barou sredinom dana Evropskom vijeću uručiti pismo kojim će otvoriti dvogodišnje pregovore o okončanju 44 godine britanskog članstva u Uniji.

Dan nakon pokretanja procedure, britanska vlada će objaviti bijelu knjigu prijedloga Zakona o velikom povlačenju (evropskih propisa), kojim će se poništiti zakon iz 1972. godine o unošenju evropskog zakonodavstva u britansko.

Time će evropski zakoni zapravo biti pretvoreni u nacionalne, pa će moći da se ukidaju, mijenjaju ili zadržavaju u zavisnosti od potreba i političkih odluka.

Pitanje svih pitanja: Budući ekonomski odnosi Britanije i EU

Kada je riječ o ishodu pregovora u pogledu ekonomskih odnosa Britanije i Unije, ne može se isključiti scenario neuspješnih pregovora.

Kako AFP prenosi, Anand Menon iz istraživačke grupe “Velika Britanija u Evropi koja se mijenja” smatra da postoji mogućnost od 50 posto da pregovori ne uspiju i zemlju ostave “bez sigurnosnog pojasa”, odnosno da se na odnose sa Unijom primjenjuju pravila Svjetske trgovinske organizacije, što bi prije svega donijelo carinske barijere.

Premijerka Mej je u više navrata navela da je bolje da se ne postigne nikakav dogovor nego loš dogovor, ali je udruženje britanske industrije, EEF, 27. marta to okarakterisalo kao neprihvatljiv scenario s obzirom na to da se polovina trgovinske razmjene EU ostvari sa Britanijom.

“Gubitak pristupa jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji osudio bi industrijski sektor na bolan i skup Bregzit”, istaklo je udruženje EEF, a prenio AFP.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button