Lifestyle

TUZLA: Počeo četvrti Tuzla Brain Week

Jedan od najvećih projekata u organizaciji studenata Univerziteta u Tuzli i Medicinskog fakulteta – Tuzla Brain Week, započeo je danas Svečanom ceremonijom.

Prema riječima trenutnog predsjednika Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Medicus Sejfe Begića, u organizaciji posljednjih nekoliko mjeseci TBW-a učestvovalo je 85 studenata koji su uz mentorstvo prof.dr. Osmana Sinanovića i prof.dr. Nermine Hadžigrahić, obavili jedan naporan rad. Kroz TBW održati će se mnogobrojne aktvnosti, naučni kafići, radionice, plenarna predavanja i druge aktivnosti kako na većini fakulteta, Domu penzionera, tako i u nekoliko osnovnih i srednjih škola.

Tokom svečane ceremonije otvaranja učesnici su imali priliku slušati predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje, koja su vezana sa tematikom ovogodišnje Sedmice mozga: Mozak i genetika.

“Mozak nije misteriozni organ, ali je najmanje istražen. Ova manifestacija koja je djelo, isključivo naših studenata doprinosi opštem prosvećivanju i studenata i nas medicinskih profesionalaca, kao i opšte javnosti o mozgu kao organu, o mozgu kojeg treba čuvati i njegovati možda više nego druge organe. Centralna ideja ovog projekta je mozak i genetika. Dakle, povezanost i značaj genetike u oboljevanju mozga, a u okviru različitih aktivnosti. Studenti su veoma kreativno osmislili niz radionica pa između ostalog će biti i radionica posvećena inžinjeringu, gdje učešće pored studenata medicine uzeti i studenti elektrotehnike, kao i profesori sa oba fakulteta.” – kazao je prof.dr. Osman Sinanović načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

Tuzlanskim studentima i ljekarima pridružit će se i kolege iz zemalja u okruženju, te će zajedničkim snagama pružiti svoj doprinos u razvoju nauke i novim otkrićima o najintrigantnijem djelu našeg tijela.

Da je Tuzla Brain Week važan projekat govori i činjenica da se održava pod pokroviteljstvom DANA foundation čije je sjedište u New York-u, te Federalnog europskog društva neuroznanstvenika. Također sponzori ovogodišnjeg projekta su i Univerzitet u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, i dr.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da je Vlada TK i Ministarstvo zdravstva prepoznalo projekat onog trenutka kada su nam se organizatori obratili sa zahtjevom za pomoć, ne samo finansijsku, nego pomoć u svakom smislu. Na zahtjev smo ekspresno reagovali na sljedećoj sjednici Vlade, gdje je donešena Odluka da se jedan ovakav događaj podrži.” – istakao je za Kameleon ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, dr. med. Bahrudin Hadžiefendić, te dodao da će Vlada TK u svim narednim aktivnostima podržati rad Udruženja i studenata medicine.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button