Zanimljivosti i zabava

DOKAZANO DA ŽIVOT POSLIJE SMRTI POSTOJI? Mozak pacijenta nastavio da radi

Istraživači sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju u Kanadi zabijležili su električne impulse u mozgu jednog pacijenta uprkos tome što je pacijent uklonjen sa aparata za održavanje organizma u životu.

Moždana aktivnost trajala je još deset minuta nakon prestanka rada srca, a zabilježeni moždani talasi bili su nalik onima koji se javljaju kada smo u stanju dubokog sna.

Ipak, postojala je znatna razlika u električnim aktivnostima u mozgu 30 minuta prije smrti pacijenta i 5 minuta nakon prestanka rada njegovog srca.

“Teško je pretpostaviti fiziološke osnove za ovu EEG aktivnost, s obzirom na to da je uslijedila nakon produženog prestanka cirkulacije”, navodi se u studiji.

Kod preostala tri od četiri ispitana pacijenta mozak je prestao da radi prije nego što je srce stalo, a aktivnost neurona kod sva tri pacijenta bila je drugačija. To znači da svi mi najvjerovatnije doživljavamo smrt na drugačili način, piše Dejli mejl.

U skladu sa time, naučnici kažu da je još rano govoriti o tome na koji način bi ova pojava mogla da se odrazi na naše iskustvo “s one strane života”.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button