BiH

SIPA: Velika istraga prodaje zemljišta Arapima













Masovna prodaja zemljišta i nekretnina državljanima Kuvajta i nekih drugih arapskih zemalja primorala je Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da pokrene istragu.

Zakon o stvarnim pravima, koji se u oba entiteta primjenjuje u protekle dvije godine, omogućava strancima kupovinu nekretnina pod istim ili sličnim uvjetima kao i građanima Bosne i Hercegovine. Jedini konkretan uvjet je da postoji reciprocitet, odnosno da zemlje iz kojih dolaze stranci dopuštaju kupnju nekretnina i zemljišta građanima Bosne i Hercegovini.

Možda će Vas zanimati i:

Općinsko vijeće Ilidža na 41. redovnoj sjednici, održanoj 3. augusta donijelo je Odluku o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta

Kako je navedeno u odluci koja je danas (20.08.2016.)  stupila na snagu objavom u Službenom listu, odobrava se prodaja neposrednom pogodbom građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu Kuwait investment company d.o.o.” Sarajevo iz Ilidže radi izgradnje stambenog objekta. Cijena po metru kvadratnom iznosi 75 KM.

“Zemljište je označeno kao k.č. broj 2387/40 A, u površini od 580 m, upisana u z.k. ul. broj 544 K.O. Donji Butmir (z.k. stanja), odnosno k.č. broj 583/2, u površini od 67 m, 579/2 u površini od 90 m, 584/2 u površini od 128 m i 578 u površini od 295 m sve K.O. Vrelo Bosne (katastarskog stanja), zemljište u državnoj svojini sa kojim, na temelju člana 7. Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 25/03 i 16/04), upravlja i raspolaže Općina”, navodi se u odluci.

arapi

Izvor: Dzezar.com



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button