Tehnologija

Vespa proizvela robota koji je dizajniran za nošenje namirnica
Vespa je najpoznatija po svojim skuterima, ali sada je odlučila probati nešto novo. Ova italijanska kompanija u Bostonu otvara poslovnicu pod nazivom Piaggio Fast Forward, a fokus će biti na budućnost mobilnosti. Prvi proizvod kompanije je Gita, robot dizajniran za nošenje tereta kao što su namirnice.

Ideja je da Gita može obavljati svakodnevne poslove za vlasnike. Ona je zapravo poput kućnog ljubimca koji slijedi vlasnika dok hoda ili vozi bicikl, a može se kretati i sama. Ima poklopac ispod kojeg se nalazi prostor za stavljanje stvari koje Gita treba nositi. Može ponijeti oko 18 kilograma, a maksimalna brzina kretanja koju može doseći je 35 kilometara.

Cijena i datum prodaje za sada nisu objavljeni, ali iz Piaggio Fast Forwarda su rekli da će pilot ispitivanja napraviti ove godine.

Vespa je popularnost stekla nakon Drugog svjetskog rata, ali kompanije shvata da se ne može živjeti od stare slave kada većina sličnih kompanija ulaže milijarde u robote, bespilotne letjelice i autonomna vozila, Vespa će se morati ili priključiti ili ostati po strani.

Gita je slična drugim robotima koji se pojavljuju na tržištu. Recimo, Starship Technologies testira robota za dostavu hrane u dva američka grada, a Savioke ima robota koji vrši dostavu u nekim hotelima.

Izvor: klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button