LifestyleZanimljivosti i zabava

Novo kontracepcijsko sredstvo za muškarce štiti od trudnoće osam sedmica
Hormonalna injekcija za muškarce novost je u muškoj kontracepciji, a rezultat je dvadesetogodišnjeg ispitivanja koje je provedeno u SAD-u.

Sastoji se od kombinacije sintetskih muških i ženskih hormona odnosno testosterona, progesterona i estrogena koji su djelomično hemijski modificirani.

Ipak oprezno

To dovodi do supresije odnosno smanjivanja koncentracije sjemenih stanica kod muškaraca, otkriva za dr. sc. Zoran Peršec zbog čega ima kontracepcijski učinak.

Valja upozoriti da ova metoda, koja je testirana na 270 muškaraca, ne uništava spermije već ih samo smanjuje zbog čega je trudnoća ipak moguća. Štoviše tokom istraživanja četiri partnerice od 270 ispitanika su zatrudnjele koristeći ovu kontraceptivnu metodu.

Hrvatski urolog priznaje da je ovo prvi put da se jedna kontracepcijska metoda za muškarce pokazala učinkovitom u 96 posto slučajeva, a s vrlo malo nuspojava.

Prezervativi dominiraju

Naime, tek dvadesetak testiranih muškaraca su primijetili promjene u raspoloženju, jačini spolne želje te pojačanu pojavu akni na koži te povremene bolove u mišićima.

Jednom kad muškarac primi ovu injekciju, ona djeluje osam sedmica. No bez obzira na visoku učinkovitost, male su šanse da će ista istisnuti prezervative iz upotrebe.

Prezervativi su vrlo učinkoviti ne samo zbog svojeg kontracepcijskog učinka nego su i dobra zaštita od spolno prenosivih bolesti, naglašava dr. Peršec.

 

Izvor: oslobodjenjeMožda će Vas zanimati i:

Back to top button