Kultura

Promocija knjige “Doba uvelog cvijeća” u TuzliPromocija knjige “Doba uvelog cvijeća”, mladog autora, Isa Balkana će se održati u četvrtak 16. februara od 17:30 sati u Biblioteci “Derviš Sušić”. Promotori su: prof. Jasminka Hadžić, prof. dr. Edina Šarić i  prof. dr. Sead Nazibegović.

Naslovom “Doba uvelog cvijeća”, sintagmom koja odzvanja sa samog kraja romana: “Imali smo svjetlost, upoznali smo tamu! Imali smo cvijeće našeg plemena. I eto, sudariše se svjetlo i tama, te nastade Doba uvelog cvijeća”, a nagovještenog u Predgovoru, Isa Balkan asocijativnim putem, sve nas koji ga poznajemo kao vrsnog pjesnika, podsjeća na naziv svoje zbirke poezije „Kada su ruže poljednji put cvjetale”.

Možda će Vas zanimati i:

Ova proza aktualizira sami život, sve njgove zemaljske i nebeske drame u posve jasnoj i nedestiliranoj iskustvenoj očitosti. Isa je svoju spisateljsku rudu za ovaj roman crpio iz najjednostavnijih, a ujedno najopasnijih ponora čovjekove prirode. Zagrljaj “Zla” je katkad toliko predvidljiv, slučen i očit kako se približavamo kraju romana, kao da sa njom ima već unaprijed potpisan ugovor.

Isa Balkan, iza sebe ima nekoliko samostalnih večeri poezije u prepunim salama, nastupe na mnogim manifestacijama, čest je učesnik humanitarnih akcija. Također, Isa se pojavljuje u brojnim televizijskim emisijama edukativnog karaktera, velika je potpora mladim umjetnicima, tako da se pojavljuje i kao recezent i lektor na knjigama: “Ornament ljubavi”, “Elegancija duše” i “Majka”.

Sav svoj književni rad i trud krunisao je 2012. godine knjigom pjesama “Kad su ruže posljednji put cvjetale”, zatim 2013. godine knjigom “Sjaj u tmini” i 2015. godine knjigom “Ja ne znam da umrem”. Isa, također, i dalje neprekidno stvara, šara tuzlansko nebo svojim riječima, u svojim djelima neumorno ubija junake, voli neke djevojke i bori se protiv svake vrste nepravde.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button