Sport

Pozitivna priča iz Cazina: Četiri sestre veliki sportski talenti
U domu Mahmutovića u Cazinu, na sjeverozapadu BiH, sve je u znaku sporta. Sobe sestara Ajle, Sare, Maje i Hane ispunjene su na stotinama medalja, pehara, zahvalnica i priznanja za najbolje rezultate postignute u karateu.

Najuspješnija Ajla (19) šest puta dobila je titulu državne prvakinje BiH, evropska je viceprvakinja na Evropskom prvenstvu u Cirihu, dva puta je osvojila Svjetski cup, jednom Euro Cup, pripalo joj je sedmo mjesto Premier Lige u Hamburgu (seniori), a osvojila je i sedmo mjesto na Svjetskom seniorskom prvenstvu.

Pod zastavom BiH nastupila je na prvenstvima u Lisabonu, Jakarti, Sofiji, Kragujevcu i drugim gradovima Evrope i regije. Zbog izuzetnih rezultata koje postiže, dva puta joj je dodijeljena titula najuspješnijeg sportiste grada Bihaća i Unsko-Sanskog Kantona 2015. i 2016. godine.

Njena mlađa sestra Sara (15), maturantica devetog razreda, trostruka je državna prvakinja, dva puta je bila srebrena na Svjetskom kupu, zlatna na Euro Cupu, osvojila je treće mjesto na Balkanskom prvenstvu, a bezbroj je njenih odlikovanja sa međunarodnih prvenstava. Osim toga, Sara je dvije godine zaredom proglašena najboljom kadetkinjom grada Cazina i USK-a 2015. i 2016.

Stopama sestara krenule su i 10-godišnja Maja, učenica četvrtog razreda te sedmogodišnja Hana koje već zajedno nastupaju na turnirima širom BiH gdje redovno uzimaju medalju, a za koju godinu i one će izaći na međunarodnu scenu.

Ljubav prema sportu, odnosno karateu sestre Mahmutović naslijedile su od roditelja koji su se svojevremeno bavili karateom i atletikom.

U razgovoru za BNN, Ajla tvrdi kako sva finansijska sredstva oko priprema i takmičenja, i nje i njenih sestara, snose roditelji.

“Sportski savez ponekad pomogne oko plaćanja, odlaska na neko takmičenje, ali to je nedovoljno, jer nije bit samo otići već i imati mogućnosti i uslove da se pripremiš za samo prvenstvo. Meni kao studentu bi dobro dosla pomoć države, uvijek se pitam kako reprezentativci drugih država koji su studenti primaju velike stipendije i imaju ogromnu podršku dok ja trenutno nemam ništa nažalost”, ističe Ajla.

Ova državna prvakinja, iako joj pristižu ponude iz inostranstva, još uvijek nastupa pod bojama BiH.

“Svi me pitaju zašto nisam otišla negdje vani, jer imala sam ponuda iz Kanade i Austrije da dođem nastupati za njih, ali sam odbila, ali kad vidim kako mi drzava vraća počinjem razmišljati o tome”, kaže Ajla.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button