SvijetZanimljivosti i zabava

Američki liječnik upozorava: 13-godišnjaci su premladi za društvene mreže










Ako ste zabrinuti zbog utjecaja društvenih medija na svog tinejdžera, niste jedini. Američki liječnik Vivek Murthy nedavno je izdao upozorenje o društvenim mrežama.

Tokom CNN Newsrooma objasnio je da su 13-godišnjaci premladi da bi koristili društvene medije i da im te platforme zapravo čine “medvjeđu uslugu”.

Možda će Vas zanimati i:

“U vrijeme kada se dječje misli o vlastitoj vrijednosti formiraju, način na koji se oblikuju te misli je značajan”, rekao je.

Dobne smjernice za Instagram, Twitter i Snapchat postavljene su na 13 godina. TikTok dopušta pridruživanje i prije 13. godine, ali neki od tih servisa ograničavaju informacije koje se prikupljaju o korisniku, sprječavaju ih da šalju poruke drugim korisnicima i ne dopuštaju drugima da vide njihove profile.

Ovisnost o društvenim medijima uspoređuje se s onom o opioidima

Prošle jeseni u Kaliforniji započeo je postupak velike savezne tužbe u kojoj će se razne platforme društvenih medija suočiti s parnicama zbog povrede društvenih medija prema adolescentima. Odvjetnici su usporedili ovisnost društvenih medija s opioidima i duhanom.

U Seattleu su državne škole također podnijele tužbu protiv tehnoloških divova, uključujući Snapchat i TikTok. U tužbi se navodi da je “nedolično ponašanje bilo značajan čimbenik u izazivanju krize mentalnog zdravlja mladih.”

“Kad smo imali opasna vozila na cestama, donijeli smo zakone kako bismo ih učinili manje opasnima. Trebali bismo donositi odluke kako bismo društvene medije učinili zdravijim iskustvom zbog kojeg će se djeca osjećati bolje sama sa sobom i biti manje usamljena”, ističe Murthy.

Učinci društvenih medija na tinejdžere također su dospjeli u središte pozornosti 2021. godine, nakon što je procurio dokaz iz internog izvješća Instagrama o istraživanju koje navodi da “jedna od tri djevojke krivi Instagram za pogoršanje problema vezanih za izgled tijela”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button