Sport

Rukometni savez RS želi postati član EHF-a: Ne želimo biti ničiji taoci!
“Dan D” za Rukometni savez BiH bit će 8. februar. Tada će u Banjaluci biti održana nova sjednica Izvršnog odbora krovne “kuće rukometa”, na kojoj se moraju pronaći rješenja za nagomilane probleme. Ako do dogovora ne dođe, Rukometni savez Republike Srpske poslat će zahtjev Evropskoj federaciji za prijem u punopravno članstvo.

Ovo je epilog sjednice rukometne “vlade” na kojoj nije postignut dogovor oko ključnog pitanja – preregistracije Rukometnog saveza Federacije BiH. Ipak, hrvatska i bošnjačka komponenta praktično su po prvi put sjele za pregovarački sto, napravljeni su i pomaci, koji bi se naredne srijede trebali pretvoriti u konkretne dogovore.

Rukometni savez BiH već dugo ne funkcioniše. Činjenica da je Federalni savez formiran bez hrvatskih predstavnika dovela je do potpune blokade krovne organizacije, koja bi mogla da ima nesagledive posljedice. Start drugog dijela Premijer lige već je prolongiran za sedam dana, računi su i dalje u blokadi, reprezentativni nastupi pod velikim znakom pitanja. Sve navedeno natjeralo je članove Izvršnog odbora da se sastanu u Sarajevu, te pokušaju da pronađu kakvo-takvo rješenje za spas trofejnog sporta. Ali, za sada ga nisu pronašli.

“Iako nisu dogovoreni konkretni koraci, možemo biti zadovoljni epilogom sastanka. Napravljen je pozitivan pomak, pregovori između Hrvata i Bošnjaka idu u pravom smjeru i iskreno se nadam da ćemo do 8. februara imati dogovor. Imali smo dugu i kvalitetnu raspravu, sve strane su spremne na kompromis. Sad treba da se kontaktiraju baze na obje strane nakon čega bismo trebali da imamo i konkretne planove za dalje aktivnosti”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Rukometnog saveza BiH, i prvi čovjek Rukometnog saveza RS, Zdravko Miličević.

Miličević je apelovao na sve strane da po svaku cijenu dođu do dogovora. Također, Miličević je ponovio da je entitetski savez RS sa sjedištem u Banjaluci spreman da pokuca na vrata EHF-a.

“Prije svega, nadam se da ćemo zajedničkim snagama izvesti Rukometni savez BiH na pravi put. Taj 8. februar je možda i posljednja šansa za spas. Možemo samo nagađati šta će se desiti ako do dogovora ne dođe. Izvjesna je totalna blokada, kancelarija saveza neće moći da funkcioniše, reprezentacija neće moći da nastavi kvalifikacioni ciklus… Ono što je sigurno je da će se Rukometni savez RS u tom slučaju obratiti Evropskoj federaciji i zatražiti članstvo u istoj. Mi ne želimo i nećemo biti ničiji taoci”, zaključio je Miličević.

Izvor: srpskacaffeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button