Sport

Savićević bijesan: Neko se u FIFA-i glupira, bili smo najbolji i tačka!

Crvena zvezda i niz drugih klubova ne mogu se više smatrati svjetskim prvacima, objavila je FIFA. Krovna svjetska nogometna organizacija odlučila je kako su klupski prvaci svijeta samo klubovi koji su od 2000. godine osvojili Svjetsko klupsko prvenstvo.

Ranije se igrao Interkontinentalni kup, odnosno utakmica osvajača europskog Kupa prvaka i južnoameričke Cope Libertadores. U jednoj takvoj je Crvena Zvezda 1991. godine 3:0 u Tokiju pobijedila čileanski Colo-Colo.

Možda će Vas zanimati i:

“FIFA cijeni osnivanje svjetskih klupskih prvenstava tokom historije, a takva je situacija i s Interkontinentalnim kupom. Ipak, FIFA od 2000. organizuje Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem nastupaju prvaci svih šest konfederacija i samo te prvake smatra svjetskim klupskim prvacima.”

Dejan Savićević, legendarni član generacije Crvene zvezde koja je pokorila Europu, šokiran je takvom odlukom.

“Bili smo najbolji. I tačka. Neko se u FIFA-i glupira i želi mijenjati historiju. Nije mi jasno kome je palo na pamet nakon toliko godina mijenjati historiju. To je čista nebuloza. Uvijek su klubovi iz Europe i Južne Amerike odlučivali o naslovu najboljih i Crvena Zvezda za mene će zauvijek ostati klupski prvak svijeta.”

Izvor: index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button