Dr. Munevera Bećarević EKSKLUZIVNO za Kameleon o razlozima zbog kojih je dala ostavku na Kallos-u

Dr. Munevera Bećarević EKSKLUZIVNO za Kameleon o razlozima zbog kojih je dala ostavku na Kallos-u


Kako smo već pisali, dr. Munevera Bećarević dosadašnja v.d. dekanesa Fakulteta zdravstvenih nauka na Univerzitetu „Kallos“ podnijela je ostavku na ovu funkciju.

Kako je sve počelo i zašto ste donijeli ovu odluku?

“Svaki vlasnik bilo koje privatne firme ima jasnu misiju i viziju, i ja to podržavam. Vlasnik evropskog univerziteta je smatrao da treba i može da podnese zahtjev Vladi TK za laborat o sticanju dozvole za otvaranje Medicinskog fakulteta pri Kallos-u. Lično nisam bila pitana, niti sam učestvovala u razgovoru između vlasnika i predstavnika Vlade, ko god to da je bio. Odluka koja je donesena na Vladi, ja sam je čula preko medija. Nakon toga, bila sam izložena jednom strašnom mobingu, napadu na mene kao nekakvog neprijatelja javnog Univerziteta, družbenice premijera, kojoj je on omogućio da dobije medicinski fakultet.” – istakla je dr. Bećarević i dodala da ona nije neprijatelj javnih Univerziteta.

“Vrlo sam časno odrađivala posao na Kallosu, koji nije podrazumijevao Medicinski fakultet i odlučila sam da više ne obnašam nikakvu funkciju tamo, jer smatram da nije vrijeme da se formira privatni Medicinski fakultet. Duboko respektujem svo medicinsko osoblje, pogotovo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na kojem sam stekla svo akademsko znanje i zvanje.” 

Šta Vas je još pogodilo?

“Veoma mi je žao što su mediji u jako loš kontekst doveli UKC Tuzla, koji nema nikakve veze sa Kallos-om. Ne želim više ni da podnosim bočne udare, gdje mi je sada veliki upitnik nad glavom. Može li žena uopšte išta uraditi u ovoj Bosni, Tuzlanskom kantonu, Tuzli, a da joj se pri tome ne pripišu kojekakvi epiteti, tipa družbenice, priležnice i tako dalje.”

Po Vama, zašto još uvijek nije vrijeme za privatne Medicinske fakultete?

“Morate znati da ja nisam protiv privatnih obrazovnih ustanova, niti bilo kojih drugih, ali pod USLOVOM da one ispoštuju standarde i norme koje su propisane našim zakonima i aktima. Smatram da ti standardi u ovom trenutku nisu zadovoljeni i da ovo vrijeme nije najbolji period za otvaranje takvog Univerziteta.”

Otvaranjem privatnih medicinskih fakulteta, jel to znači da smo prepušteni doktorima koji će svoje diplome kupovati?

“Već godinu dana radim na Kallosu i koliko znam, tamo niko nije kupio diplomu, tako da u tom smislu ne bih na tu temu uopšte pričala. Ono što mogu reći jeste da na ovom fakultetu rade ozbiljni ljudi i profesori koji predaju na javnim univerzitetima i dobra nastava nije vezana za privatnu i javnu, nego za predavača.”


Facebook Comments