KulturaTuzla

Muzej istočne Bosne Tuzla: Sutra otvaranje izložbe “Novi život starog hrasta” autora Ive Jelušića










JU Muzej istočne Bosne Tuzla će u mjesecu februaru ugostiti izložbu “Novi život starog hrasta” autora Ive Jelušića. Izložba će biti otvorena 16. februara u 14 sati.

Posjetioci će od 16. februara pa sve do 12. marta moći posjetiti izložbu svakim radnim danom od 09:00 do 15:00 sati.
Autor Ivo Jelušić naglasio je da je ovo izuzetno značajna izložba, prvenstveno sa strane kulturne baštine BiH:
“Ova izložba je svojstvena i veoma interesantna zato što prije svega pokazuje jednu kulturu sa kojom smo mi kao stanovnici BiH veoma malo upoznati, a pogotovo želim da prezentiram svoj zavičaj, gdje je 1960-ih godina prošlog stoljeća otkriveno mnogo nalaza na lokalitetu Pivnica.”
Izložba je nastala 2019. godine i već bilježi značajan uspjeh ne samo u BiH već i u Hrvatskoj. Autor je izradio replike prahistorijske grnčarije sa područja Pivnice kod Odžaka napravljenu od abonosa starog nekoliko hiljada godina. Po prvi put će građani TK imati mogućnost da se upoznaju sa kostolačkom kulturom starom više od 3000 godina.
Kostolačka kultura je eneolitička kultura čiji je razvoj započeo oko 3250 godina p.n.e. na području jugoistočne Evrope (Šumadija, Slavonija, Srijem i sjeverna Bosna). Kostolačka kultura prethodi vučedolskoj, na koju je izvršila značajan uticaj. Izrađivali su vrlo kvalitetnu keramiku tankih stjenki sjajno uglančanu u sivoj, crnoj ili rjeđe oker boji, a stanovništvo se pretežno bavilo zemljoradnjom i stočarstvom. Ornamenti pronađeni na keramici su na neki način lična karta ljudi tog vremena koje se razlikuju po raznim šarama.
Ivo Jelušić posude je izradio prema crtežiima rekonstrukcije koju su radili stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH, dr. Ana Marić i dr. Adnan Busuladžić.
“Na izložbi će posjetioci moći vidjeti i dokumentarni film, a također i replike zdjela koje su rađene prije skoro pet hiljada godina. Dođite da dodirnete prošlost preko abonosa,” poručio je na kraju Ivo Jelušić.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button