BiH

A gdje je pečat: Nezakonita promjena imena KCUS oštetila za 65.000 marakaU maju 2015. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) promijenio je naziv u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. I dok su su se novinari i javnost tek navikavali na novu skraćenicu – UKCS umjesto KCUS – za samo nekoliko mjeseci ova institucija vratila je, bez ikakvog objašnjenja, svoje staro ime.

Ova semantička vratolomija direktno je oštetila budžet KCUS-a za blizu 65.000 KM, utvrdili su inspektori Finansijske policije Federalnog ministarstva finansija, piše Faktor.

Možda će Vas zanimati i:

Tadašnji menadžment KCUS-a, kojim je rukovodio generalni direktor prof.dr. Rusmir Mesihović, odlučio je promijeniti naziv Kliničkog centra pozivajući se na Rješenje Univerziteta u Sarajevu od 20. maja 2015. godine kojim je ovoj ustanovi “dodijeljen status/naziv univerzitetske bolnice”.

Formirana je Komisija za sprovođenje nadmetanja za izbor idejnog rješenja redizajna znaka UKCS-a, a posao izrade projektne dokumentacije i ugradnje novog loga, 3D slova na klinikama, naljepnica, te postavljanja javnih vanjskih i sporednih analognih satova povjeren je firmama Blue River, Vrijeme i Sat Experts d.o.o. Ukupan račun na ispostavljenim fakturama iznosio je 64.934,45 KM.

Međutim, nakon što je cijeli posao završen, a pomenute firme isplaćene, utvrđeno je da je KCUS svoj naziv promijenio – nezakonito. Naime, naziv KCUS-a može se promijeniti samo uz saglasnost osnivača, dok u ovom slučaju Statut sarajevskog Kliničkog centra nisu priznali svi kantoni-osnivači.

Sve to menadžment KCUS-a znao je i davno prije nego što su se upustili u avanturu mijenjanja imena Kliničkog centra, a iz navedenog razloga nije se mogao izraditi ni novi pečat KCUS-a. To je u svojoj izjavi federalnim inspektorima potvrdila i Dijana Kreho, rukovodilac sektora za pravne, administrativne i opšte poslove KCUS-a.

– Dana 06.01.2014. godine šef Kabineta generalnog direktora Selma Kominlija uputila je akt direktorici Stručne nemedicinske discipline sa zahtjevom da se izvrši izrada novog pečata Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, koji je trebao da glasi na Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Po dopisu nikad nije postupljeno, iz razloga što Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nikada nije registrovan kao Univerzitetski klinički centar u Sarajevu iz razloga što Statut nije priznat od strana svih kantona, odnosno od Sarajevskog i Srednjebosanskog kantona, pa u vezi s tim ne posjedujemo Rješenje od strane Registarskog suda na Univerzitetski klinički centar Sarajevo – objasnila je Kreho u izjavi koju je dala 11. aprila 2016. godine.

Pored pomenutih 65.000 maraka koje su bespovratno izgubljene, epilog cijele ove priče je da se na svim zvaničnim dokumentima i internim aktima institucije i dalje koristi stari naziv – Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – dok su se novo ime i logo zadržali samo na oficijelnoj web stranici KCUS-a i pojedinim objektima u krugu Kliničkog centra.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button