TuzlaU fokusu

U Tuzli preminuo košarkaški sudija Zdravko Kurilić










Zdravko Kurilić, jedan od najboljih košarkaških sudija u Evropi, preminuo je jutros u Tuzli u 68. godini.Bio je arbitar na Olimpijskim igrama 1984. godine. U karijeri je vodio 160 međunarodnih mečeva, dijelio je pravdu na pet evropskih prvenstava i elitnih klupskih takmičenja Evrope.

Suđenjem se počeo baviti 1977. godine, a prije toga je bio aktivni igrač u klubovima Kreka i Sloboda. Za međunarodnog sudiju je položio u švicarskoj Lozani, kada je postao najmlađi sudija sa tom titulom. Zajedno sa sudijom Kostasom Rigasom proglađen je za najbolji sudijski par u Evropi. Sa Goranom Radonjićem je bio najbolji sudijski par bivše Jugoslavije.

Kurilić je imao i poseban odnos sa Mirzom Delibašićem, s kojim je prvo igrao, a kasnije mu je dijelio pravdu na parketu.

Iza briljante sudijske karijere brojni su događaji i utakmice i Kurilić se može pohvaliti da je bio protagonista jedne sjajne košarkaške ere. Između ostalog dijelio je pravdu na pet evropskih prvenstava. Vodio je meč finala Kupa pobjednika kupova između Reala i Caserte.

– pročitajte još: Tuzlak Zdravko Kurilić – nekada najbolji košarkaški sudija Evrope



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button