ServisiTehnologija

Kako voziti po magli? Spasite svoj i tuđe živote!













Kako voziti po magli? Spasite svoj i tuđe živote! Zbog neopreznosti vozača, nepažnje te neprilagođene vožnje uvjetima na cesti, u magli lako može doći od proklizavanja do velikih lančanih sudara.

Donosimo Vam pet savjeta za lakše snalaženje u automobilu kada je magla.

  • Prije nego što krenete

Bez obzira koliko  dobro vozite, ne možete biti odgovorni za ponašanje drugih ljudi. Međutim, možete povećati svoje izglede da ostanete na sigurnom.

Prvo se zapitajte da li je putovanje neophodno. Ukoliko ste svjesni da magla predstavlja rizik, najsigurnija stvar koju možete učiniti je da je posve izbjegnete. Odgodite vaše putovanje.

Ako je putovanje neophodno, predlažemo sljedeće:

  • Uključite oborena svjetla

Kada upadnete u maglu morate da uključite oborena svjetla. Može da bude veoma primamljivo da uključite duga svjetla, ali je to pogrešno.

Vaša svjetla će u tom slučaju automatski da se odbiju od magle i smanje se, a ne da poboljšaju vidljivost.

  • Usporite i upalite sva četiri žmigavca

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je vozač koji naglo smanjuje brzinu dužan upaliti četiri žmigavca.

Prilikom ulaska u maglu ili kada vozač uoči da se približava oblaku magle vrlo je važno usporiti, upaliti sva četiri žmigavca, svjetla za maglu i voziti oprezno.

  •  Držite distancu

Zaustavna rastojanja postaju još važnija po magli zbog čestih iznenadnih kočenja vozača. Dok Vas privlači da vozite blizu auta koji je ispred Vas, kao biste sebi stvorili osećaj gdje se nalazite, rizikujete da se sudarite sa njim u slučaju kočenja bez upozorenja.

Isto tako, ako primjetite da je vozilo iza Vas neprijatno blizu, bolje je da se zaustavite i pustite ga da prođe nego da rizikujete vlastitu bezbjednost.

  • Poštujte upozorenja na cestama

Također, vrlo je važno pozorno pratiti i pridržavati se upozorenja na autocestama.

Tokom ovih hladnijih dana povećani oprez za volanom potreban je prilikom prelaska mostova. Zimska oprema na automobilu, posebice zimske gume, kao i tehnički ispravno vozilo također su faktori koji bitno utiču na Vašu i sigurnost drugih sudionika u prometu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button